Totalul afișărilor de pagină

marți, 4 iunie 2019

Muzeul Satului de la Bran- muzeu document în aer liber

          Dacă treceți prin Bran, vizitați în afară de minunatul castel și muzeul de la picioarele lui. Un foarte bine pastrat sat tărănesc din Țara Bârsei, cu case specifice, mai mici sau mai mari, cu tindă sau cu magazii de grîne încăpătoare, cu gatere de lemn acționate de apă, cu mobilier, scule și utilaje folosite în acele vremuri, icoane, haine, modul de viată autentic al tăranilor din această regiune. Muzeul este în aer liber, intri și petreci cît timp dorești, admiri și te transpui în vremurile trecute. A fost deschis publicului în 1961, inițial era împrejmuit de gardul castelului, acum se intră direct din bazarul de la poalele muntelui.            În interiorul locuințelor găsești însași stilul de viata de atunci, stil simplu și pur. Vatra este la locul ei, patul și mesele așternute cu scoarțe și ștergare tărănești, unelte ținute aproape pentru a fi folosite cînd este nevoie, viața la țară în aceste locuri binecuvîntate și trecute. Casele provin din sate din zonă, unele au tindă, casa mare și celarul. Au parapet de scînduri, stîlpi decorați cu elemente traforate. Pe latura din spate, în prelungirea acoperișului, a fost adăugată coșnia ca adăpost pentru vite. Casa cu tindă, din zona Sohodolului, a fost adusă în anul 1961 de pe Bradul Inalt, un deal cu case înalte din Masivul Bucegi. Sînt cele mai vechi case de locuit din zona Bran, cu camera de locuit, cu vatra liberă și tinda rece, fără tavan. Bucătăria existentă în muzeu are un cuptor de pîine din satul Șimon, un sat unde ocupația de bază era creșterea vitelor și lucrul la pădure. Este o construcție dreptunghiulară cu cuptorul amplasat în exterior, în interior funcționînd bucătaria. Șura este compusă din grajdul oilor, al vacilor și șura propriu-zis pentru cereale.              Stîna este o construcție pastorală destinată prelucrării laptelui, cu 2 încaperi, fierbătoarea laptelui și stîna brînzii unde se pune cașul la dospit în buduroi și se depozitează brînza. În strunga din spatele stînei se bagă oile la muls. Joagărul prelucra lemnul acționat cu forța apei ce punea în mișcare roata hidraulică iar fierastrăul tăia bușteanul tras de carul ce se misca pe tavalugi. Varnița, sau cuptorul de var, conține un cuptor de formă cilindrică și este destinat arderii calcarului, în vederea obtțnerii varului folosit exclusiv ca liant la tencuitul și văruitul construcțiilor. Piua și mașinile de lînă, finisează postavul de casă, iar droabănul și daracul scarmană lîna, transformînd-o în caier.


               Un eco-muzeu pe care nu trebuie să îl ratați, un vestigiu cultural și arhitectură populară, punct de atractie important din zona!
         Ce ziceti? V-am trezit interesul? Mergeti si vizitati satul muzeu și încărcați-vă de istorie!

24 de comentarii:

 1. Multumim de idee. :) Frumos loc. Numai bine!

  RăspundețiȘtergere
 2. Frumos pe acolo, venim si noi in Romania in iulie, sa vedem pe unde ajungem.. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte frumos ...
  Avem si noi aici un fel de muzeu al satului. Imi plac foarte mult astfel de muzee unde lucrurile sunt îngrijite si care ne arata cum traiau bunicii sau stabunicii nostrii!

  RăspundețiȘtergere
 4. Am fost de cateva ori la Bran, dar as reveni oricand cu drag.

  RăspundețiȘtergere
 5. Am vizitat Branul recent, insa imi pare tare rau ca nu am putut vedea si acest muzeu

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu am mai fost de ceva vreme la Bran, ultima oara acum doi ani insa nu am vizitat mai nimic, am stat doar in natura.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am fost la muzeul satului cand eram foarte mica. Imi e dor sa il mai vad odata. E un colt de rai pur romanesc acolo

  RăspundețiȘtergere
 8. Am trecut mai demult pe acolo si-mi amintesc ca imi placuse foarte mult. O sa mai facem o vizita, cat de curand.

  RăspundețiȘtergere
 9. Te cam plimbi! Urmeaza vreun muzeu din Bucuresti? 😁

  RăspundețiȘtergere
 10. Wow, cat de frumos arata. As vizita cu drag acest loc.

  RăspundețiȘtergere
 11. Oh da, mi-ai trezit interesul. Merita de vizitat.

  RăspundețiȘtergere
 12. Am fost si noi si ne-a placut tare mult!

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce comozi ne-am învățat noi sa trăim .....

  RăspundețiȘtergere
 14. Ma întreb daca ne-am mai adapta la felul mai vechi de trai!

  RăspundețiȘtergere
 15. Cât de frumos e locul acesta. Sper sa reușesc să-l vizitez și eu!

  RăspundețiȘtergere
 16. am fost de atâtea ori la Bran dar nu am vizitat acest muzeu al satului. Ar cam fi cazul să pun pe lista de călătorii, o vizită în zonă și la muzeu. Numai ploile să ne mai lase în pace.
  Minunată prezentarea ta, mulțumesc!

  RăspundețiȘtergere
 17. Ce frumos pare. Cu prima ocazie cand ajung la Bran, fac o vizita si acolo.

  RăspundețiȘtergere
 18. Am fost de atatea ori la Bran si prin imprejurimile Branului, dar de Muzeul satului de acolo chiar nu stiam

  RăspundețiȘtergere
 19. Wow, cred ca am ratat acest muzeu!! Trebuie sa ajung si eu. Pare o priveliste asa frumoasa si relaxanta. 😍😍

  RăspundețiȘtergere
 20. Zona Bran e tare frumoasa, dar din pacate nu am vazut acest muzeu. Arata foarte fain.

  RăspundețiȘtergere
 21. Am fost de multe ori la Bran si chiar nu mi-a trecut prin cap sa vizitam Muzeul Satului. La urmatoarea vizita asta vom face! :*

  RăspundețiȘtergere
 22. Cred ca am vazut muzeul satului prin anii '90 (daca nu inainte... hm - parca am fost si cu scoala....). Chiar m-am bucurat sa vad imagini recente :D. Arata foarte fain - cu siguranta cand voi mai avea ocazia voi intra sa il vizitez :).
  Pupici!

  RăspundețiȘtergere
 23. Am de mult in plan sa ajung la muzeul satului si pe lista aveam muzeul satului din Bucuresti, dar si acesta mi se pare interesant

  RăspundețiȘtergere
 24. Cu siguranță o să merg și eu în acest muzeu, e bine că e aproape de orașul meu și data viitoare când nu mai am idei unde să mai merg, o să îl vizitez :)

  RăspundețiȘtergere