Totalul afișărilor de pagină

duminică, 24 martie 2019

Livada de meri de la Colilia

             Am ajuns la Colilia in jur de ora 10 dimineata. Vantul dobrogean isi facea de cap dar pornisem hotarati, o mana de oameni sa infiintam o mica livada de meri si alti pomisori fructiferi pe o parcela exact langa manastire. Acest lucru a devenit realizabil prin bunavointa familiei Dumbrava de la Pepinira Dumbrava Constanta care au donat manastirii 140 de pomi fructiferi iar echipa Experiente Dobrogene si prietenii, s-a pus pe treaba cu multa voiosie... la propriu, venise primavara, eram entuziasmati, intre prieteni si intr-un loc care ne-a incantat prin linistea si pacea pe care o raspandea.



       Prin locurile acestea a fost candva intemeiat, mai precis la 1880, un sat prosper si mandru de germani care au faurit gospodarii trainice si o biserica romano-catolica de piatra. Au trait bine aici, in satul cu nume de planta de stepa, Colilia, dar in 1969, odata cu sistematizarea rurala si venirea comunistilor, satul a fost desfiintat si a disparut sub loviturile buldozerelor. Odata cu satul si biserica s-a degradat, chiar daca nu fusese daramata, au ramas cateva ziduri in jurul carora oierii isi pasteau oile. Maica stareta pastreaza fotografii din acea perioada, drept marturie a ce a gasit aici. In anul 2006 cand a venit aici, a dormit luni de zile sub cerul liber, pe o piatra, invelita cu o plapuma veche, a cerut ajutor si cu mare greutate a inceput reconstructia bisericii. A trecut prin multe greutati dar a reusit imposibilul, o manastire foarte frumoasa. Ajutor mare in ctitorirea manastirii au primit de la Gigi Becali, caruia maicutele au spus ca ii raman vesnic indatorate.



      Drumul de la soseaua principala pana la manastire, cativa kilometri, este greu de parcurs, nepavat si plin de gropi si din acest motiv se ajunge destul de greu acolo. Am admirat munca si devatamentul acelor oameni, aveau construite circa 20 de casute tip container pe care doresc sa le foloseasca pentru copii orfani, ca asezamant social, sa locuiasca acolo, sa aiba un loc al lor. Din pacate, nu este lumina, fiind in camp probabil ca dureaza pana se vor instala stalpi si ar fi mare nevoie de un generator, in acest moment maicutele folosesc unul de putere foarte mica.
     Exista si o fasie cu cativa pomisori fructiferi, dar avand in vedere ca se gospodaresc cum pot singure, infiintarea unei micute livezi chiar este binevenita. Sper sa fi fost noi destul de priceputi sau atenti, am incercat sa respectam intocmai indicatiile domnului Dumbrava la plantare.




      Un pranz calugaresc oferit din suflet, imi spunea cineva din grup ca au fost niste bucate simple si fara gust deosebit dar a simtit o adevarata placere si bucurie sa le manance, i-au placut foarte mult... si credeti-ma, era o persoana foarte pretentioasa la mancare.
     Si o alta surpriza a venit de la organizatoarea acestei actiuni, dr. istorie Laura Stroe care ne-a aratat o bucata de lemn pe care a gasit-o in acele locuri pe vremea cand abia se incepuse reconstructia manastirii. A luat lemnul, l-a tratat si pictat cu imaginea Sf. Gheorghe fara sa stie ca aici o sa fie construit langa manastire si un  Paraclis inchinat sfantului, apoi l-a adus inapoi de unde a fost luat si unde sta si in acest moment!



     O sa revin cu mare drag, vreau sa vad la anul daca s-au prins toti pomisorii si cine stie, peste cativa ani o sa mananc si un mar, cel putin asa imi doresc. In orice caz, daca treceti pe aceste meleaguri din Dobrogea, pe langa satul Cogealac, dati o fuga si pe la Manastirea Colilia neaparat!

31 de comentarii:

  1. Ce locatie superba! Ai facut niste poze absolut minunate.🤗💛

    RăspundețiȘtergere
  2. Gesturi frumoase, omeni frumosi, locuri frumoase. Nu merita decat felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce idee minunata cu plantatul copacilor! si cu mancarea, cred ca e super. am mai auzit persoane foarte incantate de bucatele de la manastire

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am fost niciodata acolo, dar chiar mi-as dori! arata super!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tare mult imi doresc sa ajung in Dobrogea. Este o zona bogata in istorie, cu o gastronomie aparte si cu niste peisaje deosebite.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitări pentru o acțiune foarte frumoasă și pentru un articol interesant și bine ilustrat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari ! o actiune din suflet, foarte frumoasa si utila !

    RăspundețiȘtergere
  8. Super locul. Foarte frumoasa initiativa voastra

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb, asa ceva vedem din ce in ce mai rara. Aprecierile mele!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumoasa actiune, si locuri interesante!

    RăspundețiȘtergere
  11. Spre deosebire de alții, Gigi Becali chiar ajută oamenii.
    Nu am fost niciodată in Dobrogea, dar mi-aș dori mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Un loc superb! Si un gest si mai superb!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte frumoasa actiunea! Felictari pentru initiativa voastra!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce frumos! Sper sa ajung si eu curand acolo

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce fel de experiente frumoase ai tu, mancarea de la manastire e tare gustoasa, chiar daca simpla, sa speram ca se prind toti pomisorii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Extraordinară relatarea ta!
    Acolo unde există omenie, există putere, există și frumusețe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest loc arata superb. Sper ca pe vitior sa ajung si eu acolo.

    RăspundețiȘtergere
  18. Avem o tara frumoasa si din fericire mai exista si oameni buni cu inima mare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Gesturi mici cu impact mare... frumos din partea voastră! Doamne ajută să se prindă! Și merii, și oamenii că așa se face frumosul :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce zona frumoasa. Felicitari pentru initiativa, imi plac oamenii frumosi care fac diferenta!

    RăspundețiȘtergere
  21. Felicitari pentru munca depusa in folosul localnicilor, felicitari celor care au donat ceva din surplusul lor pentru a inveseli inimile unor altor oameni.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu am mai auzit de manastirea aceasta, dar imi place ce se intampla acolo.

    RăspundețiȘtergere
  23. Foarte frumos! Felicitari draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  24. Vai, ce frumos! Super actiune! Felicitari! Cred ca la sfarsitul zilei ai fost extrem de fericita.

    RăspundețiȘtergere
  25. Este o zona frumoasa, pacat ca este geu de ajuns. Poate ca ar fi fost ok sa fie macar un drum pietruit pentru un acces mai bun. felicitari pentru tot ceea ce-ai facut

    RăspundețiȘtergere
  26. Minunat loc, dar cu o poveste trista. Ma bucr ca finalul macar este unul fericit. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. N-am apucat sa vizitez nimic in zona si observ ca sunt foarte de vazut in Dobrogea

    RăspundețiȘtergere
  28. Nu vazusem postarea asta! Deosebita zona! Pe care evident ca nu o stiam!
    Multumesc pentru acest nou drum, draga Carmen!
    O primavara frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  29. Nici nu mai știu daca am ajuns vreodata în acea zona a Dobrogei. Superbe poze. Și plăcinta aia, oare chiar asa e de buna precum e de renumita? Pup

    RăspundețiȘtergere
  30. Vaaaai ce loc minunat!!! <3 Ma bucur taremult ca ai povestit despre el. Sper sa putem sa il vizitam si noi candva <3!

    RăspundețiȘtergere