Totalul afișărilor de pagină

joi, 29 octombrie 2015

Inima Reginei Maria

             Astazi, 29 octombrie 2015 se împlinesc 140 de ani de la nasterea Reginei Maria, cea mai importanta figura feminina din istoria României.
             Aceasta postare este un omagiu adus Reginei Maria, unul dintre cele mai complexe personaje din istoria României, sigur cea mai mare regina a noastra, caruia ii datoram extrem de multe!
Alexandra Victoria de Saxa Coburg (1875-1938), nepoata Reginei Victoria a Angliei si a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, un excelent diplomat, întro vreme in care rolul femeii în politica era destul de mic, principal sfătuitor al Regelui Ferdinand,  a promovat interesele României in toată lumea, a întarit legaturile țarii sale de adopție cu toate marile puteri ale vremii, a reusit întregirea statului român, o personalitate complexa si puternica, scriitoare de renume și o frumusete desavarsita.


            Personalitatea acestei Regine m-a fascinat mereu, am citit tot ce se putea despre ea si nu încetez sa o admir. Regina Maria a fost legata sufleteste de 2 locuri: Bran si Balcic, care poarta amprenta sa.
          '' Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea''- spunea Regina.
Merg des si ma plimb cu mare placere la castelul din Balcic, in gradinile minunate si atat de indragite ale Reginei.




            La moarte Reginei, conform dorinței testamentare a acesteia, inima i-a fost așezata intro caseta si depusa la capela Stella Maris, lînga castelul din Balcic, iar in 1940, dupa ce România a pierdut acest teritoriu, caseta a fost dusa la Bran- celalalt loc drag Reginei- iar din 1970 se afla la Muzeul Național de Istorie al României.
           A venit vremea sa se reintoarca acasa.....guvernul a hotarat, cu ocazia implinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria, ca inima ei sa-și găseasca odihna la castelul Peles. Caseta de argint, pe 3 noiembrie 2015, va fi așezata in Salonul de Aur al castelului Pelisor, locul unde inima Reginei României Mari a bătut pentru ultima oara. Procesiunea va porni la ora 11 de la Muzeul Natinal de Istorie spre Palatul Regal apoi spre Castelul Regal Pelisor, caseta fiind acoperită de stindardul României si al Marii Britanii.


    ''De-a lungul timpului inima regala a fost asociata cu identitatea nationala, iar itinerariul sau istoric a reprezentat schimbarile de frontire si decizia regimurilor politice.''
                                                                         Diana Mandache, istoric

  P.S. Îmi doresc sa ajung la Pelisor in data de 3 noiembrie, ar fi o mare onoare  pentru mine!

8 comentarii:

  1. Mi-ar placea sa ajung la Balcic!

    RăspundețiȘtergere
  2. sper sa poti sa-ti împlinesti dorinta! ☺

    RăspundețiȘtergere
  3. A fost si este una dintre cele mai fascinante femei din istoria noastra, un suflet mare greu de egalat. Imi pare bine ca vine la noi, in Prahova, oricum castelul Peles este loc de pelerinaj pentru foarte multa lume.

    RăspundețiȘtergere
  4. Castelul Bran este si preferatul meu din Romania. Deocamdata. Intentionez sa revizitez Pelesul, iar la Balcic trebuia sa ajung vara asta. Pana la urma am bifat Nessebarul si Sozopolul. Poate la vara viitoare?

    RăspundețiȘtergere
  5. Excursie placuta in caz ca reusesti! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper sa apuci sa ajungi ! Te pup

    RăspundețiȘtergere