Totalul afișărilor de pagină

marți, 25 octombrie 2011

Gutui


 
Am un gutui minunat la poarta...pus de tata ! nu are fructe mari , dar sunt surprinzator de dulci ...








   Cultivarea gutuiului poate fi anterioara marului si este posibil ca marul citat in Cantarea Cantarilor sa fi fost in realitate un gutui . Vechii freci ofereau gutui la nunti , ritual care a venit din Orient impreuna cu zeita Afrodita . Plutarh relateaza ca miresele in Grecia muscau dintr-o gutuie pentru a parfuma sarutul inainte de a intra in camera nuptiala .
   Cura cu gutui - merele de aur - pline de vitamine si minerale , fortifica organismul si actioneaza ca un  puternic antioxidant . Este apreciata in gastronomie , in medicina si in cosmetica .
    In gastronomie : compoturi , gemuri , peltea ,  gelatine , marmelade , sosuri pentru carne de vanat , fruct glasat , deshidratata , lichior , supe concentrate . O reteta greceasca speciala : fierbe indelungat in vin , apoi se consuma ca un delicios desert . Germanii prepara un vin de desert - quittensaft - din suc de gutui , sirop de zahar si scortisoara iar in zona Balcanilor se prepara un rachiu de casa foarte aromat si tare .

    In medicina : fructul , semintele , frunzele , pentru afectiuni gastro-intestinale , expectorant , anemie , colite , hemoroizi , convalescenta , bronsita , pentru intoxicatii medicamentoase , hipertensiune , depresii - contin substante eterice antidepresive , motiv pentru care este bine sa le tinem in camera de dormit !

  Mihaela Bilic , experta in nutritie sustine ca gutuia este fructul ideal care te ajuta sa slabesti . Este un fruct satios si sarac in calorii , combinatia perfecta . Bogat in fibre si in vitamina C , foarte greu de mestecat si usor innecacios , este chiar campionul la cantitate redusa de calorii si efect de slabire garantat . Pectinele pe care le contine si care se transforma intr-o usoara gelatina cand folosim gutuia ca si agent de ingrosare pentru alte dulceturi sau prajituri , este un alt factor care este sanatos si ajuta la slabit .
 
O reteta de gel pentru par :
- gel gutui = o lingurita seminte de gutiu fierte 15 minute intr-un sfert de litru de apa , cand prinde un aspect gelatinos , se filtreaza si dupa racire se aplica pe pielea capului . Utilizat regulat , imbunatateste sanatatea pielii capului , dispare matreata , super bun pentru parul fragil , subtire .
-pentru evitarea aparitiei ridurilor = seminte de gutui , macinate pulbere , amestecate apoi cu putina apa si aplicat ca si masca .
-macerat de coji = in putin rachiu tare , lasat 15 zile , pentru pielea aspra si pete , aplicat de 2 ori pe saptamana .
-seminte macerate la rece = lotiune eficienta pentru ten obosit sau usor iritat , este excelenta vara pe post de tonic .
-pentru cosuri = se spala fata in fiecare dimineata si seara cu infuzie de seminte de gutui sau cu o jumatate de gutuie proaspata .


   
   Siiii....o dulceata de gutui...tot face mamanu' meu.....aaaa......si o placinta cu gutui , mere si nuci......ca este asa scurt wikendu' astaaaa......si tre' sa ne ducem la munca !






14 comentarii:

  1. Mmm!Super o portie de dulceata...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu le fac la cuptor cu zahar brun, miez de nuca si putina esenta de rom. Servite cu putina frisca sau inghetata de vanilie, sunt minunate!:x

    RăspundețiȘtergere
  3. buna idee Alina...o sa fac si eu...o sa miroasa in casaaa...o nebunie !

    RăspundețiȘtergere
  4. al nostru e inca pui. a facut doua gutui anul asta :), dragul de el! abia astept sa se faca si el mare :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca este foarte fotogenic , gutuiul tau ... plus ca imi face si pofta .... cat ceri pe un photo shooot ??

    RăspundețiȘtergere
  6. Zazuza...bun si 2 gutui :) , la anul face 100 !
    Bianca , acum e gol , am adunat fructele :)

    RăspundețiȘtergere
  7. nu sunt un mare fan al fructelor dulci,de aceea preferatele mele sunt visinele imediat urmate de gutui.mare dezamagire este ca nici una nici cealalta nu se gasesc aici.foarte utile informatiile pe cere le-ai oferit.pupaceli multe

    RăspundețiȘtergere
  8. si sa nu poti tu sa faci ceva bun cu gutui Sarah ? lasa ca fac eu si te invit !

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunate poze!! si nu mai zic ca-mi ploua in gura dupa dulceata aia!! stii cumva vreun tratament pentru par?? ca-mi cade ;((( cica sunt stresata ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto , sa stii ca eu ,,m-am reparat'' cu ulei de cocos , fac o masca de fiecare data cand ma spal ( daca nu mi-e lene :)..si mi-a priit , incearca !

    RăspundețiȘtergere
  11. http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/2012/01/premiu.html
    Buna. Am un premiu pe blog, trebuie sa raspunzi la 3 intrebari, nu stiu de ce se numeste premiu :P

    RăspundețiȘtergere