Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 2 iulie 2011

CEAIUL DE IASOMIE

 AM 100 DE PLICULETE...CA HAPLEA :)


 INDULCIT CU SIROP DE AGAVE.....MMMM...


               INAINTE DE TOATE , ARE O AROMA SUBLIMA !!!!
              APOI :

           Iasomia, pe numele stiintific Jasminum fruticans, numita si iasmine ori lamaita, este un arbust exotic, originar din Caucaz, care infloreste in luna mai. Florile care cuceresc prin splendoare si finetea aromei imbatatoare se deschid imediat dupa apusul soarelui.

Din florile de iasomie se extrage un ulei esential, poate unul din cele mai scumpe din lume, si asta deoarece pentru un kg de esenta este nevoie de 1.000 de kg de flori proaspete. Specialistii spun ca efectele uleiului esential asupra organismului merita investitia.

Parfumul florilor de iasomie alunga stresul si deprimarea, relaxeaza si are efecte benefice asupra intregului sistem nervos, inlaturand anxietatea, depresia, oboseala psihica si spaimele. Stimuleaza creativitatea, exprimarea artistica, sporeste intuitia, are efect euforic, naste incredere si iubire.

Calmeaza durerile de spate

Uleiul esential de iasomie se recomanda pentru dureri de orice natura. Masajul cu ulei esential de iasomie relaxeaza muschii si calmeaza durerile de spate. Ca parfumant si dezodorizant al corpului si incaperilor, favorizeaza meditatia si relaxarea.

Pe langa uleiul eteric, florile de iasomie mai au in compozitia lor acetat benzilic, linalcool, alcool benzilic, indol, iasmon, substante care dau extractului proprietati afrodisiace.

Ceaiul de iasomie imbunatateste circulatia sangvina

Ceaiul de iasomie are numeroase proprietati. Nu este energizant precum ceaiul verde, cu care adesea se asociaza, dar calmeaza, relaxeaza si imbunatateste circulatia sangelui, regland, in acelasi timp, si tensiunea arteriala. Ceaiul se recomanda ca relaxant in perioadele cu stres crescut ori foarte solicitante din punct de vedere fizic sau psihic.

Ceaiul de iasomie care se gaseste in magazinele romanesti provine din China. Infuzia se prepara dintr-o cana de apa pusa la fiert. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se mai lasa pe foc doua minute, apoi se adauga frunzele sau florile de iasomie si se tine acoperit 15 minute. Se strecoara si se bea indata ca sa nu se piarda proprietatile specifice vitaminei C.

Arde grasimile si accelereaza metabolismul

E bine ca ceaiul de iasomie sa nu se bea pe nemancate deoarece provoaca aciditate. Ceaiul de iasomie nu se bea mai tarziu de ora 5 dupa amiaza. Cine o face risca o noapte de nesomn. Nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate, nici celor care alapteaza.

Combinatia de iasomie si ceai verde, destul de folosita in zilele noastre, este eficienta in subtierea stratului adipos si in accelerarea metabolismului.

Ceaiul de iasomie poate fi un adjuvant în perioadele de stres crescut sau chiar în perioadele de surmenaj fizic sau psihic. Are rolul de regenerare a energiei fizice, deoarece reglează presiunea sângelui.

Datorita efectului sau de reglare a cantitatii de sebum secretata de piele, in cosmetica, iasomia este recomandata cu precadere tenurilor cu tendinta de ingrasare sau in tratarea acneei.

Avînd un efect relaxant, ceaiul de iasomie linişteşte crampele menstruale şi ajută la întărirea uterului în timpul naşterii. În cazul femeilor care alăptează, stimulează secreţia de lapte.

Ceaiul de iasomie este folosit si în tratamentul migrenelor şi a tusei spastice, iar maceratul în ulei ajută contra reumatismului. Pentru tuse, se foloseşte infuzie sau decoct dintr-o lingură de flori la cană. Se consumă 2-3 căni pe zi.


                 
            La lumina Lunii, iasomia se deschide imprastiindu-si parfumul. De aici incepe o calatorie a simturilor, strabatand munti, mari si oceane.

 O frumoasa poveste indiana vorbeste despre dragostea dintre o printesa si prea maretul Zeu al Soarelui - Surya Deva. Pentru ca zeul nu i-a impartasit iubirea, printesa s-a intristat atat de tare, incat a hotarat ca nu mai are de ce sa traiasca. Cu inima zdrobita, printesa a parasit lumea, iar in locul unde i-a fost risipita cenusa au aparut primele flori de iasomie. Albe, delicate si cu un parfum divin. Parfum de care Zeul Soare nu avea sa se bucure vreodata, deoarece iasomia se deschide numai dupa lasarea intunericului.

De altfel, in India, acestei flori i se mai spune "lumina Lunii". Sunt atat de parfumate, incat femeile obisnuiesc sa le poarte in par sau sa confectioneze ghirlande cu care sunt primiti cei mai de seama oaspeti. Dar cu adevarat "darul zeilor" este uleiul de iasomie, din care se fac unele dintre cele mai renumite parfumuri din intreaga lume. Este o esenta extrem de pretioasa, deoarece necesita un numar mare de flori - peste 3,6 milioane pentru a obtine aproximativ 400 ml de ulei -, iar recoltarea se face manual si doar la lumina Lunii, atunci cand parfumul este foarte puternic.

Metoda traditionala presupune ca florile sa fie asezate pe un material din bumbac bine imbibat cu ulei de masline. Prin presare, dupa cateva zile, se poate extrage esenta de iasomie care s-a impregnat in uleiul de masline. O alta metoda de obtinere foloseste puterea aburului, astfel incat sa se evapore uleiul. Acesta va trece apoi printr-o sectiune cu aer rece, astfel incat acesti vapori sa se transforme in picaturi. Uleiul de iasomie se va ridica la suprafata si-si va incepe drumul catre sticlutele cu parfumuri rafinate. Spre exemplu, unul dintre cele mai cautate si scumpe parfumuri are printre "ingrediente" iasomie, bergamota, flori de portocal, ylang-ylang, trandafir, mimoza si palisandru. Despre aceasta combinatie se crede ca are puteri afrodiziace si le face pe femeile care o "poarta" sa fie mult mai frumoase.

Dar florile de iasomie au ajuns si in... cescute. In intreaga Asie, dar de curand si in Romania, gurmanzii stiu sa pretuiasca un ceai de iasomie bine aromat. Se folosesc frunzele de ceai (fie ca este vorba de ceai negru, verde sau alb), pentru ca au puterea de a imprumuta din parfumul plantelor cu care vin in contact. Asa se face ca in vase uriase se amesteca ceai si iasomie (tinute constant la o anumita temperatura ), lasandu-le asa timp de mai multe ore. Pentru un gust si mai intens, acest proces se poate repeta chiar si de opt-zece ori in decursul unei luni, pana cand florile de iasomie si-au ostoit cu totul parfumul.

Si din cescuta in... farfurie. Siropul de iasomie este unul dintre ingredientele folosite pentru a da o alta tenta deserturilor obisnuite. Pentru a-l obtine se pun la fiert 700 ml de apa impreuna cu 200 g zahar. Cand zaharul s-a dizolvat se adauga doua linguri cu ceai de iasomie si se ia vasul de pe foc. Dupa aproximativ zece minute se strecoara si se poate folosi pentru sorbeturi de mango sau panna cotta, spre exemplu....... wikiraqi.com

 

  HABAR NU AM DACA SLABESTI DE LA EL , DAR ARE UN GUST ARMONIOS , ELEGANT , MIRIFIC...NUMAI PENTRU ASTA MERITA SA-L SAVURATI...SI DACA MAI FACE CEVA...IMPOTRIVA KILOGRAMELOR....CU ATAT MAI BINE , NU ????  




7 comentarii:

  1. Multumim pt post! De unde ai luat ceaiul si siropul de agave?

    RăspundețiȘtergere
  2. ceaiul l-am luat din Plafar si siropul de agave din DM , in ultima vreme nu mai aveau in DM din Constanta , dar acum au iar !

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant, nu stiam ca ceaiul de iasomie e atat de bun, am sa-l incerc, oricum eu beau ceai in fiecare dimineata! :D

    Multumesc>:D<

    RăspundețiȘtergere
  4. are o savoareeeeeee....mmmmmmm...o sa-ti placa mult...!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred, ca iasomia cu care se aromatizeaza ceaiul e alta, decit cea din care se extrag uleiurile esentiale pentru parfumerie.
    Cea de ceai nu creste in Europa , doar in glastre sau in sera. Ii trebuie un climat mai cald, tara de bastina fiind India. Pe cind, cea de parfum, se cultiva extensiv in sud -estul Frantei, pe linga Grasse. Si e si ea comestibila .
    Imi plac enorm toate iasomiile ! Parfumul lor, e obsesiv de dulce ... inegalabil ...

    RăspundețiȘtergere
  6. da , ceaiul meu este din india...si imi place miresma lui...acum fac si il pun in congelator..pentru plaja...:)

    RăspundețiȘtergere
  7. am incercat cu acest ceai, dar cumparat din R.eal o combinatie cu un ceai Oolong din L.idl; 2cani 95C pt Oolong si 2cani 83C pentru Jasmine. Am lasat la infuzat 3 minute si le-am combinat cu o lingura de zahar. O combinatie excelenta nu alta, super racoritor.

    RăspundețiȘtergere