Totalul afișărilor de pagină

vineri, 30 aprilie 2021

Morile de apă de la Eftimie Murgu

           Vă invit la plimbare în satul Eftimie Murgu- fost Rudăria, aproape de Herculane, la cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei, pe malul pârâului Rudăria, afluent al Nerei. In trecut existau peste 50 de mori, acum sânt numai câteva, refăcute de localnici, funcționale și protejate de către o stâncă masivă. Mi-a placut tare mult locul și am vizitat fiecare moară în parte. Au fost introduse în patrimoniul national și se află sub supravegherea muzeului Astra din Sibiu, care le-a recondiționat printr-un program cu fonduri europene. Ansamblul este format din 22 de mori de apă cu roată orizontală și căsuțe construite din lemn, de mici dimensiuni, pentru necesitățile de măcinare de cereale.





            Se foloseau pe rând de mai multe familii, iar la întreținere participau toți. Râul nu are un debit foarte mare și localnicii au construit baraje de mici dimensiuni pentru asigurarea constantă a fluxului de apă necesar funcționării morilor. Autenticitatea sistemului constructiv texnic este păstrată în întregime, piesele stricate sau jgheaburile au fost înlocuite cu elemente similare, pentru eficiența în exploatare. Denumirile la fel, păstrate: Maxinoanea, Vămulea, Hambaroane, Pațaoanea, Trăiloanea, cât și Indărătnicele, care macină invers. Pe lungimea de aproximativ 3 kilometri, o plimbare de vis, abia aștept să revin să le admir pe îndelete. Am cumpărat și mălai din care am făcut o mămăligă excelentă.





















Locul este foarte frumos iar zona una din preferatele mele. Natura, zgomotul apei, căldura oamenilor, sigur vei dori să revii în aceste locuri minunate!




8 comentarii:

  1. Ce loc fain! Am mai vazut ceva de genul in Maramureș

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce loc frumos! Îl pun pe lista de destinații, poate ajung chiar anul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ne dezvalui comori din ce in ce mai interesante :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut si eu niste mori de apa langa Herculane atunci cand am mers cu bicicleta prin zona, dar erau in alt sat caruia i-am uitat numele. Acele mori nu erau incluse in circuitul turistic, doar satenii le cunoasteau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce locsor frumos! Mi-e dor de o drumetie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sarbatori Pascale plina de lumina, draga Carmen!
    Sa ne reauzim cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mereu descoperi locuri atat de unice si frumoase, pline de liniste! Ce frumos e acolo!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-as dori si eu sa vad o moara de apa. Nu am avut ocazia pana acum

    RăspundețiȘtergere