Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 28 septembrie 2019

Sovata septembrie 2019

                Stațiunea Sovata a fost menționată pentru prima dată ca loc unde poți merge pentru tratamentul diferitelor afectiuni, într-un document în 1597 iar în 1850 primește statutul de stațiune balneară. Are o climă subalpină, cu veri răcoroase și ierni blînde și își datorează renumele datorită lacurilor cu ape clorurate și sodice și nămolului din ele, indicate în tratamentul multor boli. Este o stațiune pentru orice sezon, recunoscută la nivel european, înconjurata de păduri de fag, stejar, ulm, locuri minunate de plimbare și petrecere a timpului în aer liber. Ultima dată cînd am ajuns, cu ani în urmă, arăta deplorabil, aproape totul era în stare avansată de degradare și cum am auzit că statiunea a renăscut în ultima perioadă, curiozitatea mea a fost foarte mare... și pot să spun că mi-a placut tare mult ce am gasit aici, vă las cu imagini și vă sfătuiesc să mergeți în vizită!





 




 
             Sovata este stațiunea lacurilor, un brand al stațiunii aș putea spune,  Ursu, cel mai mare, Alunis, Mierlei, Roșu, Verde, Negru, Paraschiva, găsiți cîteva trasee tematice pe care le puteți face, vă bucurați de natură și ardeți și ceva calorii. Locurile sînt liniștite și foarte curate. Un proiect implementat de primărie, Drumul Sării, oferă posibilitatea de a face un ocol pe la toate și de a vizita și munții de sare, vara sînt foarte mulți turiști care beneficiază de apa sărata a lacurilor, cred că vreau să revin la vară neaparat!
            O legendă spune că lacul Ursu- care arată ca o piele de urs desfăcuta-  și lacul Negru s-au format în urma dragostei dintre o fată și un flăcau, blestemați de o zînă îndragostită de băiat. Aceasta i-a transformat pe cei doi îndrăgostiți, împreuna cu turmele lor de oi în stane de piatră. Intoarsă acasă, zîna tot nu a avut liniște și și-a blestemat propria casă care s-a transformat și ea în lacul Ursu, a cărui apă este încălzită și astăzi de vatra casei. A umblat mai departe plîngînd pînă în vîrful muntelui și lacrimile ei adunate în vale au format lacul Negru.


 

 
 





            Lacul Verde, culoarea se poate observa foarte clar, de unde si numele.





 
Micuțul lac Roșu















           Pentru o vacanță de relaxare este o stațiune minunată și puteți beneficia suplimentar și de efectele ei terapeutice, prevenția este foarte importantă. Lacul Ursu deține 3 recorduri mondiale: cel mai mare lac helioterm din lume, cel mai pronunțat fenomen de heliometrie ce păstrează apa caldă și este singurul lac ntural căruia i se cunoaște cu exactitate data formării. Mi-a placut plimbarea la Sovata și cu siguranță o sa revin!



21 de comentarii:

  1. Multumesc pentru aceasta excursie minunata si pentru toate lucrurile despre care ne-ai vorbit. Asa cum arata, cred ca e si cam aglomerat pe acolo. Ce bine ar fi sa avem si noi cai ferate mai bune care sa ajunga oriunde si repede.
    O trec si eu pe agenda ca destinatie de vacanta.
    Un weekend excelent, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoase fotografii! Ce frumoasa plimbare, frumoase locuri. Frumoase și poveștile locurilor. Numai bine!😀

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte foarte bine!! Am vazut recent ca ar fi fost renovari masive. :) Pupici cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poze frumoase! Nu am mai fost de foarte mult timp în acea zonă, trebuie să planific o mică vacanță. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Vara trecută am fost în trecere la Sovata. Mi-a plăcut foarte mult atât cât am putut cuprinde în cele câteva ore cât am poposit, încât m-aș întoarce cu drag măcar pentru un weekend!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce culori frumoase de toamna sunt acolo! Nu m-as fi gandit sa vizitez toamna. Dar acum iau in calcul. Multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumos arată! Uite o idee de zona neexplorata încă din Romanica. Mulțumesc de sugestie! 😘

    RăspundețiȘtergere
  8. Am fost și eu la Sovata acum un an sau doi. Este foarte plăcut. Tot în sezonul aceasta am fost și eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Wow! Arata ca un colt de rai! Sovata chiar a fost frumoasa intotdeauna, iar toamna... pare pictata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Superbe "bucati de Sovata" ai adunat aici! :)
    Iti multumesc si pentru diversele informatii!

    RăspundețiȘtergere
  11. Deja am fost de doua ori acolo, si sper sa ajungem si anul viitor. 😊 😊

    RăspundețiȘtergere
  12. Uite ca Sovata inca nu am bifat-o si am auzit ca e tare relaxanta zona. Ai surprins niste locuri intr-un mod atat de artistic! Felicitari :-) Tare-mi plac fotografiile tale.

    RăspundețiȘtergere
  13. N-am mai fost de ani buni la Sovata si mereu am fost vara. Ce frumoasa este acum, toamna.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos! Am fost si eu anul trecut dar vara...toamna arata tare fain acolo!

    RăspundețiȘtergere
  15. In Sovata n-am mai fost de cand eram micuta si mergeam in concedii cu ai mei. Chiar pare un peisaj frumos si linistitor pe acolo

    RăspundețiȘtergere
  16. Si aici musai sa ajungem cand mai venim in tara. E la 80 de km de noi!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce frumos arata! Si atat de linistit! Nu am fost pana acum in Sovata, dar daca se inatmpla sa ajung prin zona, sigur nu o sa o ratez :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Sovata nu putea fi descrisa mai bine! Într-adevăr merită vizitată iar și iar pentru că de fiecare dată descoperi noi și interesante plăceri ce trebuie bifate. Felicitări pentru reportaj!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Sovata nu putea fi descrisa mai bine! Într-adevăr merită vizitată iar și iar pentru că de fiecare dată descoperi noi și interesante plăceri ce trebuie bifate. Felicitări pentru reportaj!!

    RăspundețiȘtergere