Carol I, primul Rege al României, hotaraste in 1872 sa cumpere un teren de 1000 de pogoane, in vecinatatea Manastirii Sinaia, pentru a construi aici resedinta de vara a familiei regale, alegere deloc intamplatoare, datorata frumusetii de nedescris a locului si vecinatatii cu Imperiul Austro-Ungar la acea data. Dorea un castel cu aspect elvetian, in stil eclectist, cu fiecare sala reprezentata de un stil caracteristic.
Cabinetul de lucru al Regelui Carol I, în stilul renasterii germane, din lemn de nuc, una din putinele încaperi rămase nemodificate înca din anul amenajării. Semineul decorativ lucrat din porțelan neglazurat expune stema Vechiului Regat la baza caruia se afla deviza în limba latină a regelui Carol I, Nihil Sine Dio.
Biblioteca a fost construită în stilul Neo-Renașterii germane, din lemn de stejar. Cărțile sînt lucrări de istorie, istoria artei, arhitectură, geografie, beletristrică. Pe masa este caseta de corespondentă pictata de Regina Elisabeta, și lîngă fereastră un basorelief al reginei reprezentată brodînd. Punct de atracție, usa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu cărți, prin care regele se putea refugia în diverse încaperi ale castelului.
Sala nouă de audiențe, decorată după Sala de Consiliu a Primăriei orașului Lucerna, cu sculpturi realizate în 14 esențe diferite de lemn și vitralii reprezentînd valoroase lucrări elvețiene.
Sala de muzică, un salon pentru serate literare, cu vitralii policrome dedicate lui Vasile Alexandri, ilustrează scene din basmele românești. Pian cu coadă, vioară, partituri, amintesc de serile muzicale organizate odinioară. Este sala în care a avut loc, în data de 3 august 1914, Consiliul de Coroană care a decis neutralitatea României pentru primii 2 ani ai Primului Razboi Mondial.
Sala florentină cu plafon casetat din lemn de tei aurit și candelabre venetiene.
Sala oglinzilor din cristal venețian cu mobilier de exceptie, reprezentînd piese italiene de mare valoare, urmează sala maură inspirată din interioarele palatului din Alhambra- Spania, salonul francez cu 2 tapiserii cu personaje istorice- Marc Antoniu si Cleopatra- și busturi a unora din regii Frantei, salonul turcesc cu vitralii din Coran.
Există sali de toaletă, garderob, apartamentul regal, baia regală, cu instalații sanitare nemtesti, sala pentru mic dejun, sala de gardă, cabinete-bibliotecă, apartamentul principilor, camere de oaspeti, camerele doamnelor de onoare, apartamentul imperial decorat cu lemn de nuc și stejar, piele de Cordoba și covoare originale.
e o lectie deosebita de istorie! si pelisorul mi-a placut foarte mult!
RăspundețiȘtergeredin pacate nu am vizitat acest castel, dar ai facut o multime de poze frumoase:*
RăspundețiȘtergereEste un loc in care putem vedea poate cel mai bine ce lucruri minunate pot iesi din mainile si inimile oamenilor.
RăspundețiȘtergereSi ne-ar putea inspira sa cream, in loc sa distrugem :).
Pupici cu drag!!
Wow! Dar chiar ai reușit să faci o grămadă de poze. E foarte frumos Castelul Peleș :)
RăspundețiȘtergereAnul acesta mi-am propus sa-l vizitez, acum sunt convinsa ca voi merge sa-l vizitez.
RăspundețiȘtergereUimitoare fotografii,mi-au plăcut mult și îți mulțumesc că le împarți cu noi!
RăspundețiȘtergereDuminică frumoasă și o săptămână ușoară îți doresc,Coco!
Pupici și mulțumiri de vizită!
Nu am mai fost acolo de ceva ani, dar ai presentat totul foarte detaliat si frumos!
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru plimbarea virtuala in acest loc incarcat de istorie.
RăspundețiȘtergereOh, de cand imi doresc sa ajung aici!!! sper sa se întâmple curând.
RăspundețiȘtergereIn sala noua de audiente am fost si noi la un spectacol, foarte faina atmosfera, de incercat!
RăspundețiȘtergereNu am reușit să vizitez Castelul Peleș, însă, datorită acestor poze foarte reprezentative, am devenit curioasă să văd totul cu ochii mei. :)
RăspundețiȘtergereAm fost de atat de multe ori acolo si de fiecare data acest loc mi-a dat impresia de regalitate, elegamta si frumusete. O adevarata bigatie a tarii noastre
RăspundețiȘtergerecat este de frumos, am trecut de mai multe ori pe langa el dar nciodata nu am intrat...este deosebit
RăspundețiȘtergereL-am vizitat acum ceva timp, sper sa ajungem si anul acesta. E superb!
RăspundețiȘtergereSuperb elogiu adus Pelesului si regalitatii. Multam :) Numai bine!
RăspundețiȘtergereDin pacate n-am reusit sa-l vizitez. E superb.Sper ca anul acesta in turul prin Romania sa-l vad.
RăspundețiȘtergereCred ca aveam 12 ani cand am vizitat Pelesul. As vrea sa-l mai vad o data! :)
RăspundețiȘtergereChiar este un loc ce merita vizitat. Este superb! Ar trebui promovat mult mai mult!
RăspundețiȘtergereNU l-am vizitat, dar anul acesta mi-am propus sa schimb unele lucruri, asa ca voi merge sa-l vad.
RăspundețiȘtergereAm revăzut cu mare plăcere Peleșul cu ajutorul tău. Îți mulțumesc, Coco!
RăspundețiȘtergereCe frumoase incaperi! Si ce arhitectura <3 Castelul Peles este unul din cel mai frumos castel din tara (dupa parerea mea)!
RăspundețiȘtergereAm fost de 2 ori și sper să mă mai duc. Este singurul Castel unde revin mereu cu o așa încântare de parcă nu am fost niciodată//
RăspundețiȘtergereMi-ai facut dor de Peles. Mereu revin cu drag acolo si cred ca as merge oricand fara sa ma plictisesc.
RăspundețiȘtergereImi place mult castelul Peles si ma bucur ca avem astfel de cladiri pe care ar trebui sa le pretuim si sa ne bucuram ca sunt ale noastre
RăspundețiȘtergereCe poze! WoooooW
RăspundețiȘtergereCat de frumos! Am fost si eu la castel in urma cu 3 4 ani si am ramas placut impreionata de ceea ce a vazut. 😊 Foarte frumoase si fotografiile! 😁
RăspundețiȘtergereChiar imi doresc sa il vizitez si eu, sunt atatea lucruri interesante de vazut.
RăspundețiȘtergereCat de multe poze! :) Parca l-am mai vizitat inca o data. Superb de fiecare data oricum.
RăspundețiȘtergere