Incep cu ''La multi ani Romania'' si continui cu o traditie care s-a perpetuat de ceva timp, daca imi amintesc bine cam 18 ani, de cand cu ''Ciolaniada'' de la PRO tv. Si nu e rau ca a devenit o traditie! Ziua Nationala a Romaniei- marcata la 1 Decembrie- a devenit si ziua sarbatorita cu fasole si ciolan afumat, cu costita sau cu carnati. Ciolanul afumat cu garnitura de iahnie de fasole se numara printre mancarurile preferate ale romanilor si acum o traditie de 1 Decembrie.
Este o mancare pe care o intalnim in multe tari din Europa, iar in Polonia este chiar mancare nationala. Modul de preparare nu este complicat dar necesita timp, iar cea mai buna fasole este aceea la cazan, sunt convinsa ca ii stiti gustul inconfundabil. Ciolanul de porc sau carnatii cu fasole sunt serviti fierbinti, cu o salata de muraturi si neaparat cu un vin bun!
Si pentru ca suntem in Dobrogea, in Dobrogea noastra multiculturala, de data aceasta am ales sa servim o fasole facuta dupa reteta tatareasca. Tatarii din Dobrogea sunt urmasii tatarilor din hanatul Hoardei de Aur din Bugeacul si Crimeea invecinate si colonizati aici. Reteta de fasole nu difera mult de a noastra, in locul ciolanului folosesc ghiudem, carnati tataresti sau coada de berbecut.
Ca si condimente folosesc sarea si piperul, boia de ardei, bulion, iar carnea de berbecut sta la bait o noapte intreaga. La sfarsit se presara patrunjel tocat din abundenta si se serveste fierbinte!
In Dobrogea traiesc in buna intelegere de sute de ani 18 etnii.
De 1 Decembrie toate sarbatoresc romaneste.
La multi ani Romania, la multi ani Dobrogea!!! Si nu uitati azi de portia de fasole traditional, dupa ce reteta ar fi ea pregatita!
Aceasta postare face parte din colaborarea de 1 Decembrie, puteti vedea si alte postari la urmatoarele fete:
Talpos Romina - https://www.youtube.com/user/greenlitlleeyes?fbclid=IwAR3ZiKlponYMkVqHq0ZU
- https://www.instagram.com/rominat
Nita Diana - https://www.youtube.com/channel/,
-https://www.instagram.com/dianajustme3, - -https://todayescapes.com
Ioana Chirita - https://ioana.blog/,
- https://www.instagram.com/ioana.blog/
Mirela Marin - https://www.uniquebymm.ro/
Gabriela Bratu- https://www.instagram.com/p/Bq2BP4rlrLv/
Gerlinde Iuhasz - https://lindemona.ro/,
-https://www.instagram.com/lindemona/,
Camelia Rebiga - https://www.instagram.com/cameliadaria
Pop Madalina - https://www.youtube.com/channel/UC,
- https://www.instagram.com/madalina_videoblog
Cristina Elena Alexandroaia - https://www.instagram.com/cristina.elena99/
Stefaroi Bianca - https://www.instagram.com/biancamake_up/
Georgiana Sabina - https://www.instagram.com/sabinarusescu/
Oprea Cami - https://www.instagram.com/opreacami/?
Irina Mihaela Claudia - https://momentuldefrumusete.wordpress.com/
- https://www.instagram.com/irinaclau/
Vyo Vyoleta - https://www.instagram.com/vyo_b/
Simona Mihalache - https://www.momentedeviata.ro/
Simona Diaconu - https://simonadiaconublog.wordpress.com/
- https://www.instagram.com/simona.diaconu_blog
Ramona Ra - https://www.instagram.com/ra_lachicadelcafe/
Loredana Manciu - https://www.instagram.com/loredanamanciu/?
Addictive Ladies - https://www.instagram.com/a
- https://addictiveladies.wordpress.com/
Camelia Croitor - https://www.instagram.com/darkpassion_beautyblog/
Silaghi Denisa - https://www.instagram.com/silaghidenisa/?fbcli
Elena Georgeta Banciu - https://www.instagram.com/elenageorgeta/?fb
la mulți ani!
RăspundețiȘtergereGenială ideea cu mâncărurile, am salivat de la un capăt la altul al articolului :)
La mulți ani Dobrogea, la mulți ani România Mare!
Frumoasă postare, felicitări! Îmi place mult de tot felul în care promovezi tradițiile românești, inclusiv multiculturalismul specific.
RăspundețiȘtergereLa mulți ani de Ziua României!
Văzând pozele cu fasole la ceaun, am cam salivat! Avem mâncăruri gustoase, noi românii, iar sărmăluțele sunt preferatele mele!
RăspundețiȘtergereLa multi ani, Coco! Imi e dor de Dobrogea mea!
RăspundețiȘtergereLa mulți ani, Coco! Ne dai aici o întreagă listă bibliografică. Mulțumim.
RăspundețiȘtergereLa multi ani😊
RăspundețiȘtergereApropo de mancare, si aici avem iahnia de fasole, si se mananca cu toast prajit, de baza la micul dejun.
La multi ani! Totul e delicios. Ma bucur ca a trecut pe aici :*
RăspundețiȘtergereLa multi ani! Ce bine arata fasolea!!!😍
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
RăspundețiȘtergereOf ce pofta mi-ai facut! Arata bine.
Frumoasă postare, perfectă pentru ziua de 1 Decembrie! Cum rămâne cu vegetarienii? Ei ce mâncăruri tradiționale au?:)
RăspundețiȘtergereLa multi ani! :)
RăspundețiȘtergereImi place mult ca promovezi aceste traditii! Felicitari si spor in toate!
P.S. C-o fi reteta tatareasca sau romaneasca, mie-mi place ciorba de fasole cu patrunjel! :) Muuult patrunjel.
Ce pofta am de o iahnie. Interesante informatii,multumesc.
RăspundețiȘtergereCe pofta am de o iahnie. Interesante informatii,multumesc.
RăspundețiȘtergereLa mulți ani România, cu bune cu rele, ești țara unde m-am născut și am crescut. Pentru o persoană care a locuit timp de doi ani în străinătate. pot spune că nici unde nu este mai bine ca acasă.
RăspundețiȘtergereCe pofta mi-ai făcut de fasole, azi cred că fac și eu.
Ce draguta traditia! Si romancutele sunt imbracate foarte dragut! Imi place!
RăspundețiȘtergereFoarte drăguță tradiția! Mi-ai făcut poftă!
RăspundețiȘtergereCe pofta mi s-a facut citind articolul si uitandu-ma la pozele tale 😂
RăspundețiȘtergereLa multi ani frumosi si sanatosi (mama ce de bunatati!!! :D)
RăspundețiȘtergerePupic!
La mulți ani! 😍 Îmi place că ai prezentat interculturalitatea și nu e nevoie să mai spun, dar mi-ai făcut poftă.
RăspundețiȘtergere