Totalul afișărilor de pagină

joi, 3 mai 2018

Veliko Tarnovo- patrimoniu cultural-istoric

            Veliko Tarnovo, un oras cu patina medievala, capitala imperiului vlaho-bulgar timp de 600 de ani, supranumita si ''Capitala Tarilor''.  Aici am gasit ruinele vechii cetati de aparare Tsarevets, pe malul raului Iantra. Orasul vechi se afla pe 3 dealuri, dar fostele resedinte ale tarilor si patriarhilor, numai pe unul. Este un fel de Sighisoara noastra, un oras vechi romantic, in plina ferchezuire- se pietruiau strazile si era cam mult praf pentru alergiile mele, dar am suportat eroic-, privelisti frumoase, traditii stravechi. Sunt multe muzee, biserici, monumente si galerii ce pastreaza trecutul bogat al lui Tarnovo vechi. Centrul vechi al orasului pastreaza ateliere mestesugaresti, magazine de suveniruri si de antichitati de unde puteti alege cadourile pentru cei dragi. Sunt si multe magazine cu lucruri de firma, dar preturile sunt foarte mari. Mancarea este buna, inghetata la fel si gasesti multe sucuri proaspat stoarse din diverse fructe sau legume. Sunt inca multe cladiri nereconditionate, pe ansamblu este totusi un oras interesant. Sunt convinsa ca data viitoare cand voi mai ajunge il voi gasi reconditionat total. Sunt multe hoteluri cu preturi bune si chiar se merita o excursie acolo.





              Cetatea Tsarevets este foarte bine ingrijita, totul este renovat cu fonduri europene, este foarte curat iar seara, spectacolul de minuni te incanta. Zidurile si turnurile cetatii, ruinele palatului regal si biserica patriarhala ne amintesc de vremurile glorioase cand aici era situat centrul econoic, religios si cultural al statului medieval bulgar.














































         Cetatea este la 206 metri deasupra nivelului marii si a servit ca paravan palatelor regale si patriarhale. Dupa infiintarea celui de-al 2 lea imperiu bulgar, cetatea a devenit cea mai importanta din Bulgaria, comparata cu Constantinopol si Roma. Are ziduri groase ce ajung pana la 3,6 metri si 3 porti, poarta principala cu o punte de tragere. Palatul este in centru, are o biserica de palat si parte rezidentiala regala.  In partea de sus a dealului este patriarhatul cu Catredala Sfintei Inaltari, construita pe baza unei biserici crestine timpurii, reconstruita in 1981 si pictata cu fresce moderniste, nu in stil ortodox, ilustreaza momentele glorioase si tragice ale celui de-al 2-lea imperiu bulgar. Este ciudat interiorul si mult spre inspaimantator, sunt numai picturi cu oameni la chipurile carora nu poti privi si aceasta piatra pictata in loc de altar.


               Seara, spectacolul audiovizual de sunet si lumini este o adevarata atractie, tot orasul se muta pe o terasa din fata drumului ce merge spre cetate. Se utilizeaza 3 lasere, lumini pestrite, muzica dramatica si clopote bisericesti, o poveste ce arata caderea orasului Tarnovo, cucerit de catre otomani, precum si momente cheie din istoria Bulgariei. Primul spectacol a fost in 1985, la aniversarea a 800 de ani de la revolta lui Asen si Petru si proiectata de o echipa bulgara-cehoslovaca. -Wikipedia-




19 comentarii:

  1. Multumesc mult pentru aceasta calatorie!
    A fost minunata!
    Seara placuta si un final de saptamana pe gustul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa calatoria cu tine, ne mai plimbi?!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, minunată a fost călătoria - fotografiile foarte frumoase dovedesc asta !
    Istoria de demult are multe evenimente comune - între locuitorii de la nord şi de la sud de Dunăre!
    Mi-a plăcut mult filmarea !
    La tine chiar a început sezonul călătoriilor !
    Îți doresc multă sănătate şi, în continuare, călătorii frumoase (prin intermediul tău o să mai pot călători şi eu...)!
    Îți doresc o seară minunată !
    Pupic !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am ajuns acolo niciodata, insa mi-ar placea foarte mult. Sper sa se intmple in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare foarte frumos, sper sa reusesc sa il vizitez si eu cea mica
    Ii plac drumetiile si cred ca un in apropiere iiva starni spiritul de aventura.

    RăspundețiȘtergere
  6. Paro foarte frumos la Tarnovo din ce am vazut in poze. Il trec pe lista de calatorii fiindca eu iubesc cetatile care vorbesc despre istoria locului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce fotografii frumoase! Imi plac foarte mult articolele tale. Frumoase locuri, frumoase cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce locuri frumoase ai vizitat, multumesc pentru poze, m-am mai deconectat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi se pare mie sau....e parul roz? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Panorama este foarte frumoasa, la fel si locurile pe care le-ai vizitat si pe care te-ai gandit sa ni le prezinti si noua.

    RăspundețiȘtergere
  11. in Bulgaria nu am ajuns pana acum, insa aS VREA...

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa stii ca te invidiez, mereu vad pe blog locuri superbe prin care calatoresti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce superb e acolo!! Foarte placut locul, cu siguranta merita vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumoase locuri. Eu pana acum consideram Bulgaria ca pe ceva peste care poti sa sari cu lejeritate, crezand ca nu ai ce vedea la ei. Dar uite ca m-am inselat...

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce loc frumos! Imi plac tare mult articolele tale de calatorie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Wow! Iti multumesc tare mult, draga ghid :D vesel, pentru excursia vituala in care ne-ai luat si pe noi! M-a placut sa descopar acest oras, cetatea si sa aflu informatii interesante! Ne mai plimbi, asa-i? :P
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Clar trebuie sa mai fac o vizita pe acolo, ultima data orasul nu mi s-a parut pus bine in valoare, dar asta era acum 20 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  18. Tot timpul am trecut pe langa acest orasel. Citisem si eu la un moment dat cat de interesant este si totusi pana acum n-am reusit sa ajung. Imi plac pozele tale

    RăspundețiȘtergere