Totalul afișărilor de pagină

duminică, 13 mai 2018

Calaretul din Madara si Sanctuarul Zanelor


                   Calaretul din Madara este un basorelief in stanca, un relief sculptat in Evul Mediu timpuriu, cam in preajma anului 710 e.n. intr-o stanca  de pe platoul Madara reprezentand figura unui cavaler. Are 23 de metri inaltime, pe o stanca aproape verticala  de 100 de metri inaltime. Dupa ce urci cateva trepte prin padure,  nu multe... nici putine... nu le-am numarat, ajungi pe un platou de unde poti privi in voie basorelieful. Acesta este intr-o stare cam mare de degradare, dar daca te uiti mai mult timp poti deslusi destul de bine un calaret, cu fata spre dreapta ce arunca o sulita spre un leu aflat la picioarele calului. In fata lui zboara o acvila si dupa el alearga un caine. Scena reprezinta simbolic o victorie militara si monumentul se afla pe lista patrimoniului mondial Unesco. Calaretul din Madara este reprezentat si pe moneda de 50 stotinki emisa in 1999-2000.


              Monumentul se afla in satul Madara, la est de Sumen, in N-E Bulgariei, intre Varna si Veliko Tarnovo, destul de aproape de tara noastra. Este singurul monument de acest tip din Europa, reprezentand un calaret triumfand asupra unui leu. La baza stancilor se afla ruinele unor constructii din diferite epoci: un palat, un sanctuar precrestin, biserici si manastiri din sec. XI- XIV, precum si ruinele cetatii Madara, datand din 1386. Cum am spus, nu este intr-o stare prea buna, se pot vedea clar doar formele mari ale sculpturii si cateva detalii anatomice, chiar se discuta sa fie mutat basorelieful in muzeu, pentru a incetini cumva degradarea accelerata.







             Zona este de o deosebita frumusete, este inconjurata de un parc natural foarte frumos, in dreapta cu fata spre monument, gasesti un peisaj extraordinat format din stanci, o pestera, in stanga poti urca pana la ruinele unui sanctuar pagan. Am luat drumul spre dreapta, nemaipomenit de frumos, apoi am urcat pana spre sanctuar dar cu mare parere de rau nu am ajuns pana sus, dintr-un anumit motiv ce nu a tinut de mine, dar promit sa revin acolo neaparat.
























           Gasesti 2 pesteri si o capela intr-o stanca, multe grote in care candva se spune ca au fost locuinte rupestre, altare antice si chilii ale unor sfinti.




















              Fotografiile mele nu pot arata exact frumusetea locului. Am ajuns in acest platou inconjurat de stanci inalte cu vegetatie multa si izvoare de apa ce curg siroind pe aceste stanci. Locul se cheama Sanctuarul Nimfelor si chiar asa si pare. As fi stat mult si bine in acest loc odihnitor, cu aer curat si apa care curgea vesel printre vegetatie. Chiar este un sanctuar al nimfelor si te astepti in orice moment sa apara una de sub un umbrar de vegetatie deasa. Linistea era sparta doar de turistii uimiti ce ajunsesera in aceste locuri.











             Acestea sunt locuri aproape de noi, cei din sud-estul tarii. Ne bucuram ca le putem vizita si admira. Pentru noi este mai complicat sa ajungem in Baia-Mare de exemplu, decat in Bulgaria, Turcia si chiar Grecia. Sunt localitati si obiective mai putin cunoscute si intentionez sa ajung sa vad cat mai multe si sa va povestesc si voua!

18 comentarii:

  1. Multumim ca ne impartasesti si noua din zonele vizitate de tine.Pentru mine a fost ca o excursie ,mergaand pe urma ta.Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos totul dar ai zis "Baia Mare" si mi-a stat inima! Eu acolo vreau! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai vreau si eu dar e asa departe, in celalalt colt al tarii...nu am fost de mult!

      Ștergere
  3. Pacat ca nu se iau masuri mai bune de conservare. Eu descifrez doar calul, calaretul si cainele. Bine ca acum e si noapte si nici nu am ochelarii, dar banuiesc ca in realitate se vede mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce zona faina! De la tine aflu si vad lucruri interesante zilnic!

    RăspundețiȘtergere
  5. te invidiez pentru cate plimbari faci si cate zone frumoase descoperi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce deosebit loc! Multumesc pentru frumoasa calatorie!
    Iar pozele sunt deosebit de reusite!
    Multumesc, draga Carmen! O saptamana reusita si interesanta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Prin ce locuri minunate ne-ai plimbat!!! ma bucur mult si iti multumesc si abia astept noi aventuri!!
    Am fost o singura data in Bulgaria, pe fuga, putin pana in Ruse si apoi tot asa la Balcic. Dar habar nu aveam de existenta acestor locuri minunate. :)
    Poate daca ar incerca sa ii faca un fel de vitrina din ceva ar ai proteja monunmentul (ma gandesc nu neaparat la sticla, ci la ceva incasabil, pentru a se evita accidentele). E pacat sa se stearga ...
    Pupici

    ps: ce frumoasa e fotografia in care zambesti printre flori de castani <3. :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt lipsita de imaginatie :) Nu vad nimic din calaretul ala. Dar ma duc sa caut pe Wikipedia, poate gasesc ceva care sa ma ajute sa imi inchipui ce-i acolo, pe stanca. Oricum, locul e splendid. Merci de plimbare prin padure !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uita te la filmulet, Dani! Se vede mai bine acolo! 😁

      Ștergere
  9. Ai reusit pozele, se distinge foarte bine calaretul. Pentru a ma edifica totusi am urmarit si filmuletul.

    RăspundețiȘtergere
  10. Superbe fotografii cu parfum de vacanță! O încântare!

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru fotografiile deosebit de sugestive! Filmuletul e profi!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu adevarat, frumoase locuri! Si interesante. Imi place cum au iesit fotografiile Calaretul l-am deslusit mai greu, dupa ce am vazut filmuletul. :) As zice ca-mi plac mai mult fotografiile decat imaginile din clip.
    Iti doresc sa faci cat mai multe calatorii in locuri inedite. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Prin ce locuri frumoase ne plimbi, Carmen! Mulțumesc pentru calatorie!

    RăspundețiȘtergere
  14. Super-faine e locatia! Numai prin locuri idilice ne porti! :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Tot timpul vad destinatii noi la tine. Este prima oara cand aud de acesr loc si imi plac tare mult pozele

    RăspundețiȘtergere