Dobrogea actuala detine o mostenire gastronomica diversa si diferita de cea a celorlalte provincii românesti, ea aflandu-se sub administrare otomana pana in a 2-a jumatate a secolului 19. Cunoscuta mancare de legume are o istorie de peste 3 secole in România, este intalnita pretutindeni in Balcani, la turci, bulgari, greci, lipoveni, tatari, români, sub diverse forme, o mancare de legume proaspete, coapte sau prajite in ulei, a carui aroma o cunoastem si apreciem toti.
Zacusca este un fel tipic Balcanilor. Numele ei este de origine slava -zakuska- si inseamna gustare sau aperitiv. Principalele ingrediente sunt vinetele, gogosarii, kapia, ceapa, rosii, ciuperci, morcovi si diverse condimente, exista numeroase varietati.
Noi am degustat niste minunatii cu peste afumat, cu salau, cu ciuperci, cu fasole si chiar cu mar si telina. Imaginati-va singuri aromele, da? :)
S-au reunit sub egida acestei experiente, invitati cu istorii culinare interesante: Bianca Folescu de la gospodaria traditionala Visina- comunitatea bulgara, Enise Ali- Jade Oriental Cafe- comunitatea tatara, Valentina Koker- Suvenir din Jurilovca- comunitatea lipovenilor, Paula Vals- Grupul Angelo, Fabrica de produse traditionale Macin, Carmen Paraschivescu de la Garda Culinara, proaspat somelier- pentru ca mancarea buna merge si mai bine cu un vin pe masura, nu? Crama Delta Dunarii- vinuri dobrogene La Sapata Somova a fost prezenta cu o mare varietate de vinuri delicioase.
dna Enise, Jade Oriental Cafe... trebuie sa tineti minte adresa, mergeti sa gustati suberek neaparat!
indragita Matrioska- simbol national, sufletul rusesc, valorile de baza ale rusilor: familie, unitate, caldura
Am degustat traditionalul produs in variante deosebite, l-am stropit bine cu vinuri dobrogene si am incercat si aceste frumoase podoabe lipovenesti- kokoshnik, coronite traditionale rusesti- pe care le-am admirat indelung.
Inca o data multumiri organizatorilor si vom merge si la urmatoarele evenimente, lista este lunga!
Te prinde bine ornamentul acela specific lipovencelor!
RăspundețiȘtergereUn eveniment foarte frumos! Imi ploua în gura ... :)
RăspundețiȘtergereCand am fost ultima data în Ro cred ca am cumparat 20 de borcane de zacusca! Cum le-am transportat? Cu avionul desigur! :))
Frumos eveniment, preferata mea e zacusca de ghebe :)
RăspundețiȘtergereCe de-a lucruri mai invat de la tine. Aceste prezentari sunt si interesante, dar si... delicioase!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult. Tocmai am aflat despre reinventarea unui preparat deosebit! Sunt oricum fan, dar nu am stiut de atatea variante!
Cat mai multe activitati de gen, draga Carmen! Si mie mi-a placut coronita. Iti sade bine!
Uite un eveniment la care as participa cu drag :) Zacusca e printre preferatele mele si mi-ar place sa gust toata gama. Nu stiam ca se face si cu peste.
RăspundețiȘtergereEi, am o pasiune pentru zacusca, mai ales cea facuta de altii ca eu nu prestez asa ceva. Dar imi place sa degust la greu. Esti o fericita ca ai participat, ideea intalnirii e teribil de inedita!
RăspundețiȘtergereMiam, miam!!!
RăspundețiȘtergereSuper evenimente!
Felicitari pentru fotografii!
Nu sunt fan zacusca, dar mi-ai făcut o poftă nebună!
RăspundețiȘtergereNuuu! Nu-mi imaginez nimic! :)) Nici gust, nici nimic! Ma imbolnavesc de pofta! :)
RăspundețiȘtergereExcelent eveniment. :)
Vai vai,dar nu stiu cum nimeresc eu postari din astea la ore tarzii
RăspundețiȘtergereMinunat eveniment.
RăspundețiȘtergereMi-ai facut o pota de zacusca...Mmmm, bine ca mai am prin camara. ;))
Pupici
Ce eveniment frumos! Mi-ai facut pofta de zacusca, ma duc sa caut prin camara. Portul si matrioscile sunt absolut superbe!
RăspundețiȘtergereSi zacusca dar si painea aia arata demential, mi s-a facut foame doar cat m-am uitat la poze :)
RăspundețiȘtergereCe pofta mi.ai facut de zacusca! Nu de alta dar am terminat toate borcanele din camara.
RăspundețiȘtergereAdor evenimentele culinare! Si de zacusca si eu am devenit foarte interesata in ultimii ani. Chiar nu e asa usor de pregatit cum se crede
RăspundețiȘtergereMi-ai făcut poftă deja. Mă duc să bag la ghiozdanel o felie cu zacuscă. 😋
RăspundețiȘtergereLa astfel de evenimente culinare, puteți învăța cu siguranță să gătiți ceva bun. Participarea la un astfel de eveniment este cu siguranță plăcută. Cu respect.
RăspundețiȘtergereFelicitari TourX si Taranii Dobrogeni.
RăspundețiȘtergereIntr-o poza i-am zarit mustata lui Radu?
nu visez decat la paine calda cu zacusca! desi nu-s cea mai mare fana
RăspundețiȘtergereImi ploua in gura!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut pofta de zacusca cu paine prajita, chiar imi pare rau ca pe la noi nu se organizeaza astfel de evenimente.
RăspundețiȘtergereCate povesti si in spatele unui borcanel cu zacusta. Frumos evenimentul si articolul tau m-a facut sa-mi fie pofta de o zacusta!
RăspundețiȘtergereCe eveniment frumos!Imi pot imagina ce de arome ati avut acolo.
RăspundețiȘtergereWow, ce frumos! Felicitari!
RăspundețiȘtergereMie imi place tare must zacusa. Ce pofta mi-ai facut. Maine dimineata la micul dejun am sa desfac un borcanel
RăspundețiȘtergereDelicioasa experienta :D
RăspundețiȘtergereMi-au placut mult Matrioskele ;)).
Pupici
Un blog estupendo ,estas preciosa en las fotos!!!Espero que visites el mio!!! Feliz fin de semana!!! 💜💜💜
RăspundețiȘtergereCe de informatii! Multumim!
RăspundețiȘtergereIubesc zacusca.
RăspundețiȘtergereMi-a lasat gura apa dupa zacusca, a mea s-a terminat de vreo luna. As fi fost curioasa ce retete folosesc gospodinele de la Taranii Dobrogeni.
RăspundețiȘtergere