Totalul afișărilor de pagină

duminică, 17 decembrie 2017

Turul Mosului- Povestile Tomisului cu arome de Craciun


        Un tur la pas prin Peninsula, asa de final de an, cu Diana, ultimul pe anul acesta, un tur mai special, cu vin fiert cu mirodenii si scortisoara. Suna bine, nu? :)


          Cu tolba plina de povesti, Diana plimba pe oricine doreste sa le auda, turisti sau localnici, prin Peninsula orasului. Acesta este ultimul tur din an si a avut aroma de Craciun. Cu toate ca m-am nascut aici si cunosc foarte bine zona, as putea spune perfect, am aflat si eu cateva lucruri noi.
         Turul a inceput din Piata Ovidiu, centrul istoric al orasului, langa statuia lui Ovidiu, poetul exilat pe aceste meleaguri. Apropos de aceasta, la 2000 de ani distanta, memoria poetului a fost reabilitata, consiliul local din Roma a aprobat acum in decembrie, in unanimitate, motiunea prin care ''repara prejudiciul si suferinta'' suferite de poet, considerat unul din cei mai mari poeti latini.


                   Nu o sa va povestesc decat putine lucruri, povestile o sa vi le spuna Diana cand veti vizita orasul meu drag plin de istorie. Sa o cautati neaparat si sa faceti turul.
          Cand veacul al xx-lea incepea, locul acesta era deja plin de constructii frumoase, Casa Hrisicos, Serienescu, Casa cu lei, palatul Sutu- adevarata perla arhitectonica, Cazinoul- simbolul orasului de care nu ne invrednicim sa ingrijim, cruci, semilune, stele- renumitul octogon confesional pe care nu il gasesti nicaieri in lume, 8 lacase de cult, intr-un mic perimetru inconjurat din 3 parti de apa. Biserica Greaca, unde mergeam cu bunica cand eram mica, deoarece era aproape de unde locuiam, Geamia Hunkiar, Biserica Armeneasca, Catedrala Ortodoxa, Biserica bulgara Sf. Nicolae, Sinagoga Askenaze, Marea Moschee Carol I, Bazilica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova. Si ar fi fost 9 lacase de cult daca regimul trecut nu ar fi daramat Templul Sefard ridicat in 1908 si daramat in 1986.




 aceasta este o borna kilometrica din vremea romanilor



   Moscheea Carol I , construita de Carol I in 1910, prima constructie de beton armat din România, o imbinare a stilului egipteano-bizantin cu insertii arhitecturale românesti, unicat arhitectonic.





     Hotel Intim sau d' Angleterre, de unde in 1882, Eminescu isi scria scrisorile catre Veronica Micle si unde o legenda spune ca prin camerele lui bantuie o stafie a unei tinere.









                  Un detaliu de care habar nu aveam desi am trecut de mii de ori pe linga ruinele acestei basilici crestine din secolul 6 si am inteles ca alte 6 se afla sub blocurile comuniste. Istorie nerespectata la fiecare pas, cea mai veche este cea de sub Colegiul ''Mihai Eminescu'' ce atesta existenta in zona a primilor crestini, are peste 1700 de ani, din pacate nu este in circuitul turistic si cred ca nici sanse nu are :(









 oare el mai are sanse???







             Istorie ingropata sub balarii :(






   Stradela Vantului, cea mai ingusta artera pietonala din oras, despre care se spune ca scriitorul Hans Christian Andersen ar fi scris in una din povestile lui, in 1841 vizitand orasul.





    Aici este strada Postei, cea mai scurta strada, atat cat vedeti in fotografie :).
   Iar in aceasta cladire, a functionat cel ma celebru bordel din zona, la inceputul secolului.



          Am incheiat turul la Ibis cu gustari si vin fiert cu scortisoara, nu ne puteam desparti fara sa ne uram Sarbatori Fericite!




            Istorie la fiecare pas, nu ezitati sa aflati povestile Peninsulei prima data cand ajungeti in oras!

21 de comentarii:

  1. Ce plimbare am făcut!! Mi-a înghețat nasul dar il încălzesc acum cu un vin fiert! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. măi, măi, măi !!! ce minunat să poţi participa la un tur al oraşului tău ! o mică excursie ce îţi relevă lucruri noi, necunoscute încă ! mă bucur mult pentru tine, Coco, şi îţi mulţumesc pentru tot ce am văzut aici şi am aflat !
    multă sănătate îţi doresc, cu drag ! pupic !

    RăspundețiȘtergere
  3. Cate poze! Se vede ca te-ai simtit bine cu turul mosului. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. A sunat chiar foarte bine! O prezentare minunata, care m-a entuziasmat. Acest traseu are variante si de vara, cumva?
    Multumesc mult de imagini!
    Sa ai o saptamana excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de 2 ori pe luna face diana tururile, o gasesti usor daca dai pe google tururi gratuite Diana Slav!

      Ștergere
  5. Foarte frumos,este perooada mea favorita din an. Sarbatori fericite iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos!! Pozele transmit multa istorie!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si iata unul dintre cadourile surpriza pe care le primesc eu in acest an <3. A venit Craciunul mai repede, dinspre Mare.
    Mi-a placut atat de mult articolul acesta si am savurat fiecare fotografie si amanunt pe care nu il stiam.
    Si Buni este tot din Constanta. Iubesc orasul acesta minunat, cu toata bogatia lui de istorie, legende si povesti. <3 E fascinant!!
    Multumesc mult :*!!!
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
  8. orasul vechi este din pacate o darapanatura! Din pacate, fonduri de renovare s-au alocat doar in locurile pe unde se cânta manele si circula banii... Cazinoul întrebi?! nuuu, nu mai are nicio sansa :-( tot ce a fost autentic a fost furat sau distrus. Este o crima, sa iti bati joc de mostenirea poporului! Bucatica de istorie terfelita... Te apuca plânsulcând urci scarile cazinoului...
    Poate daca localnicii s-ar arata mai interesati, daca ar organiza o manifestatie de protest pentru indolenta cu care sunt privite bijuteriile arhitectonice pe cale sa se darâme, poate ca s-ar schimba ceva! Atata vreme insa cat privim mai departe nepasatori... ruina se va extinde tot mai mult, orasul vechi pierzându-si urma... Poate ca acesta este de fapt interesul bogatasilor care abia astepata sa cumpere terenurile pentru nimic si sa ridice hoteluri din care sa-si multiplice investitia.
    Mare mare pacat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce frumos trebuie sa fie sa-ti vezi orasul prin ochii unui turist. Pozele tale mi-au redesteptat amintiri de anul trecut cand am fost in concediu la Constanta si m-am plimbat si am admirat unele obiective turistice iar altele m-au facut sa plang. Sper din suflet sa salveze Cazinou.

    RăspundețiȘtergere
  10. As vrea sa ajung si eu in acest oras, sa vizitez mai multe obiective turistice.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte interesant turul, de curand am descoperit si eu ca imi place sa vizitez lumea. :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Avem o tara asa frumoasa, pacat ca nu stim sa o punem in valoare.

    RăspundețiȘtergere
  13. M-ai facut sa imi doresc sa ajung si eu pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos proiectul, imi place mult cum sunteti aproape toti cu urechi de ren sau caciulite de Craciun. Sunt frumoase momentele acestea de plimbari la pas si povesti pline de istorie.

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar ca este un loc plin de istorie care te rascoleste! Si eu am fost aici acum cativa ani si m-a impresionat foarte mult :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ma supar, cand am facut noi turul cu Diana nu l-am terminat in livada lui Ibis :)). Nu stiam ca Andersen a trecut prin Constanta. Cred ca ar fi cazul sa caut inregistrarile turului din primavara si poate ma indur sa scriu si eu un articol asa frumos.

    RăspundețiȘtergere
  17. Pana acum am fost in mult prea putine locuri in Romania in care am avut ghid. este foarte interesant sa cunosti in detaliu fiecare amanunt a zonei in care o vizitezi

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc pentru aceste "file de istorie".
    Craciun fericit!
    An Nou cu si mai multe bucurii!
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu am fost niciodata la mare pe timp de iarna, trebuie sa fie tare frumos

    RăspundețiȘtergere