Totalul afișărilor de pagină

joi, 20 mai 2021

Ada- Kaleh- insula de sub ape

         Legendara insulă, ascunsă între malurile muntoase, dar înconjurată de apele învolburate, a stat în calea stihiilor naturii și a evenimentelor istorice. Pentru poziția ei strategică în mijlocul apelor Dunării, ea a fost disputată pe rând, în trecut de Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar. Când acestea nu au mai avut rol militar, a atras în continuare atenția prin pitorescul ei și al comunitătii turco-musulmane ce o locuiau. Insula avea formă de stea alungită și era prevăzută cu bastioane, cazemate, galerii boltite construite din cărămidă ce formau o amplă curte interioară. Existau o moschee, o biserică, case frumoase, pomi exotici și multe flori. Chiar era asemuită de vizitatori cu un coș de flori ce plutește pe Dunăre. Locuitorii se ocupau de comerț, pescuit și turism. Un loc superb care astăzi ar fi atras milioane de turiști. Nu a fost să fie!
Cand eram copil, matușa mea avea un tablou mare cu insula Ada- Kaleh, am stat în pat și am privit imaginea multe ore, fascinată. Îmi doream să văd acest loc, nici nu știam nimic de el, am aflat mai tarziu iar acum am vizitat muzeul cu câteva lucruri care au ramas de pe insulă. 














Una din legendele insulei spune că aici ar fi poposit și Hercule, iar acest episod este invocat și de Pindar, un mare poet al antichității. El vorbește despre venirea lui Hercule aici ca să culeagă un maslin sacru și să-l ofere lui Zeus. Insula apare și în scrierile lui Herodot, părintele istoriei, insula lungă și îngustă plină de măslini, smochini, trandafiri și viță de vie.
O altă legendă mai apropiată de vremurile noastre, spune că fiica sultanului de atunci, Aișe, auzind de frumusețea insulei, a cerut voie să o viziteze. Inima i-a fost vrăjită de frumusețea florilor și gustul dulcețurilor turcoaicelor de pe insulă dar și de un haiduc oltean, Dargomir. Au fost prinși după o vreme, Dragomir împușcat iar Aișe a sfârșit în apele Dunării, neputând suporta pierderea lui. Grănicerii sârbi jură că în nopțile cu lună plină, aparițiile ei sânt însoțite de cântece suave în limba turcă, care se aud până în zori.



 atunci...

 și acum... Insula Ada-Kaleh a fost scufundată prin dinamitare în timpul construcției Hidrocentralei Porțile de Fier în 1970. In timpul construcției barajului, unele dintre structurile de pe insulă au fost relocate pe Insula Șimian în apropiere, cu promisiunea că va fi amenajată precum Ada- Kaleh: moscheea, bazarul, cimitirul, case importante, dar comunitatea de pe insulă a preferat să emigreze în Turcia sau în Dobrogea, un alt teritoriu românesc cu minoritari turci. Insula Șimian nu a mai fost amenajată nicând și totul s-a ruinat.






 Comoara de preț a geamiei, un covor uriaș, atunci cel mai lung din lume, lung de 16 metri și lat de 9 metri, țesut în cea mai desăvârșită tradiție orientală, cu greutatea de 480 kilograme și dăruit de sultanul Abdul Hamid al II-lea în anul 1904. Covorul se află acum, din 1965 în Moscheea Carol I din Constanța. Se zice că acoperea doar trei sferturi din suprafața moscheei.







Au rămas legendele și regretele celor care au locuit aici sau care au apucat să viziteze insula, un loc unic în lume, un ostrov distrus de civilizație.











20 de comentarii:

  1. Mi-a plăcut mult acest articol, foarte interesante informații. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu adevarat unic loc! Ce imagini deosebite ne oferi.
    Multumesc mult, Carmen!
    O seara frumoasa!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce comori! Cîtă istorie și câtă încărcătură emoțională! Ce să mai spun de frumusețe și farmecul legendei!
    Mă înclin, ca de obicei, și îți mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu știam despre această insulă. Cred și eu că au rămas cu regrete, e bine că au putut să salveze unele lucruri, să le poată păstra ca amintire.

    RăspundețiȘtergere
  5. Fiind oarecum din zona am tot auzit legendele insulei si povestiri ale celor mai in varsta, dar niciodata nu am reusit sa vizitez muzeul. Poate data viitoare cand voi trece prin zona va fi cu noroc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce frumos! Si ce interesante lucruri am aflat din articolul tau.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi-a placut povestea, mai ales cea de dragoste si imi pare rau ca civilizatia distruge asemenea locuri in loc sa le conserve si sa le protejeze pentru viitor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar au inundat o importanta zona ce avea un potential turistic mare. Cat despre Insula Simian cine stie cand o s-o faca functionala.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am tot citit despre această insulă sortită pieirii, păcat că au rămas doar amintirile. Îmi poți spune unde mai exact se află acest muzeu, poate cândva voi avea ocazia de a-l vizita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar la Portile de Fier unde era insula, este muzeul!

      Ștergere
  10. Stiu povestea insulei, cand eram mica mama mea mi-o tot spunea, chiar daca nu avem legaturi de obârșie cu zona aia. Dar probabil că a impresionat multa lume stramutarea locului aceluia si multi oameni au simtit compasiune pentru cei care au fost nevoiti sa plece.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-ar placea sa nu mai dispara locurile pline cu povesti si cultura... E mare pacat!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ai onorat frumos povestea insulei...

    RăspundețiȘtergere
  13. E prima oara cand aud povestea acestei insule. Macar bine ca a ramas muzeul care sa ne aminteasca de ea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am pus muzeul pe lista de locuri musai de vizitat in aceasta vara. Multumesc pentru recomandare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumim ca ne-ai luat cu tine in calatorie :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Un loc incarcat de emotie si cultura. Imi doresc si eu sa vizitez acest loc

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună dimineața!
    Excelent remember, felicitări!
    Mi-am permis să împrumut de la tine o fotografie care mi-a plăcut mult! Se află aici, cu linkul de rigoare, desigur! https://povestiripescurt.blogspot.com/2021/05/de-la-altii-MFC.html Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  18. Interesting. What amazing handicrafts too.

    RăspundețiȘtergere