duminică, 24 martie 2019

Livada de meri de la Colilia

             Am ajuns la Colilia in jur de ora 10 dimineata. Vantul dobrogean isi facea de cap dar pornisem hotarati, o mana de oameni sa infiintam o mica livada de meri si alti pomisori fructiferi pe o parcela exact langa manastire. Acest lucru a devenit realizabil prin bunavointa familiei Dumbrava de la Pepinira Dumbrava Constanta care au donat manastirii 140 de pomi fructiferi iar echipa Experiente Dobrogene si prietenii, s-a pus pe treaba cu multa voiosie... la propriu, venise primavara, eram entuziasmati, intre prieteni si intr-un loc care ne-a incantat prin linistea si pacea pe care o raspandea.



       Prin locurile acestea a fost candva intemeiat, mai precis la 1880, un sat prosper si mandru de germani care au faurit gospodarii trainice si o biserica romano-catolica de piatra. Au trait bine aici, in satul cu nume de planta de stepa, Colilia, dar in 1969, odata cu sistematizarea rurala si venirea comunistilor, satul a fost desfiintat si a disparut sub loviturile buldozerelor. Odata cu satul si biserica s-a degradat, chiar daca nu fusese daramata, au ramas cateva ziduri in jurul carora oierii isi pasteau oile. Maica stareta pastreaza fotografii din acea perioada, drept marturie a ce a gasit aici. In anul 2006 cand a venit aici, a dormit luni de zile sub cerul liber, pe o piatra, invelita cu o plapuma veche, a cerut ajutor si cu mare greutate a inceput reconstructia bisericii. A trecut prin multe greutati dar a reusit imposibilul, o manastire foarte frumoasa. Ajutor mare in ctitorirea manastirii au primit de la Gigi Becali, caruia maicutele au spus ca ii raman vesnic indatorate.



      Drumul de la soseaua principala pana la manastire, cativa kilometri, este greu de parcurs, nepavat si plin de gropi si din acest motiv se ajunge destul de greu acolo. Am admirat munca si devatamentul acelor oameni, aveau construite circa 20 de casute tip container pe care doresc sa le foloseasca pentru copii orfani, ca asezamant social, sa locuiasca acolo, sa aiba un loc al lor. Din pacate, nu este lumina, fiind in camp probabil ca dureaza pana se vor instala stalpi si ar fi mare nevoie de un generator, in acest moment maicutele folosesc unul de putere foarte mica.
     Exista si o fasie cu cativa pomisori fructiferi, dar avand in vedere ca se gospodaresc cum pot singure, infiintarea unei micute livezi chiar este binevenita. Sper sa fi fost noi destul de priceputi sau atenti, am incercat sa respectam intocmai indicatiile domnului Dumbrava la plantare.




      Un pranz calugaresc oferit din suflet, imi spunea cineva din grup ca au fost niste bucate simple si fara gust deosebit dar a simtit o adevarata placere si bucurie sa le manance, i-au placut foarte mult... si credeti-ma, era o persoana foarte pretentioasa la mancare.
     Si o alta surpriza a venit de la organizatoarea acestei actiuni, dr. istorie Laura Stroe care ne-a aratat o bucata de lemn pe care a gasit-o in acele locuri pe vremea cand abia se incepuse reconstructia manastirii. A luat lemnul, l-a tratat si pictat cu imaginea Sf. Gheorghe fara sa stie ca aici o sa fie construit langa manastire si un  Paraclis inchinat sfantului, apoi l-a adus inapoi de unde a fost luat si unde sta si in acest moment!



     O sa revin cu mare drag, vreau sa vad la anul daca s-au prins toti pomisorii si cine stie, peste cativa ani o sa mananc si un mar, cel putin asa imi doresc. In orice caz, daca treceti pe aceste meleaguri din Dobrogea, pe langa satul Cogealac, dati o fuga si pe la Manastirea Colilia neaparat!

miercuri, 20 martie 2019

Ziua Mondiala a Apei 2019


       Se sărbătorește anual în data de 22 Martie și are drept scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Un semnal de alarmă, trebuie sa lăsăm copiilor și generațiilor viitoare resurse suficiente și mediu sănătos.


         Apa este unul din pionii principali în viața de zi cu zi și odată cu creșterea populației și a modernizărilor care au succes acesteia, în unele zone a devenit o adevărată problemă, lipsa ei devenind un adevărat pericol pentru oameni, plante și animale. O realitate a devenit faptul că peste 1 miliard de oameni trăiesc în condiții de subnutriție, resursele de apă dulce sînt în scădere constantă și trebuiesc dezvoltate obiective eficiente pentru protejarea vieții pe pământ. Cantitațile de apă folosite în ultimii 100 de ani au crescut de peste 4 ori și continuă sa crească vertiginos.


        Un comunicat al UNESCO ne anunță ca pînă în 2050 circa 5 miliarde de oameni vor trăi în zone cu acces redus la apă... deci numai 30 de ani ne mai despart de această dată. Schimbările climaterice au afectat volumul de precipitații sau de topire a zăpezii, rezervele subterane de apă necesită mai mult timp să se regenereze, în comparație cu anii trecuti. Activitatea umană face dificilă această regenerare a rezervelor subterane iar poluarea produsă de om face inutilizabilă mare parte din aceste rezerve. În concluzie, apa chiar poate deveni o problemă majoră, nimic nu poate fi conceput în economia planetei fără apă.

   
          Cum am putea rezolva problema... nu...rezolva cred ca este mult spus, nu știu dacă mai există cale de întoarcere, cum am putea participa la protejarea cât mai mult timp a acestei resurse?
Tu te-ai gândit cum? Ecologiștii ne îndeamnă să nu mai risipim apa, măcar atât putem face noi, sa nu lasam robinete stricate sau apa curgand, sa încercăm tot ce ne stă în putere. Specialiștii ar putea încerca reciclarea apei utilizate de orașe, să capteze apa de ploaie sau să desalinizeze sărurile din apa de mare. 


            
       Planeta Albastră suferă, încercă sa o ajuți și tu cumva, pînă nu este prea tîrziu!!!

sâmbătă, 16 martie 2019

Gazduire Enterprise.ro cea mai bună alegere pentru mine

              De curînd mi-am luat inima în dinți si am trecut după 9 ani de zile pe domeniu propriu. Niciodată nu m-a derajat că eram pe blogspot și cum arată blogul, dar la începutul anului am simțit că ceva nu mai este la locul lui, se cerea ceva schimbat neaparăt, domeniu propriu, fața blogului, un logo, ceva... altceva... M-am gandit, m-am răzgandit, după un timp am reușit să găsesc și noul nume... grea problemă si aceasta... ce voiam era ocupat... ce găseam pe placul meu îmi demontau alegerea prietenii că nu le prea plăcea și așa mai departe. Pînă la urmă am găsit si le-a plăcut tuturor, acum altă problemă, de unde aleg pachetul de web hosting, pe piată existănd multe alternative. Ori eu voiam și ajutor pentru mutatul blogului, pentru că habar nu aveam ce să fac. Am cerut parerea multor alți bloggeri și în unanimitate am căzut de acord cu un pachet de la Gazduireenterprise.ro în spatele căruia este și o persoană de toată încrederea care te poate ajuta (si o face extraordinar de repede) cu toate problemele ivite pe parcurs sau cu ceea ce nu știi.


           Mă interesasem despre modul în care se comportă aceasta firmă cu clienții ei și surpriza a fost peste așteptările mele. Este o firmă cere îți oferă asistență tehnică la orice oră, de exemplu pe mine m-a trăznit mutarea pe la 11 noaptea, iarna... într-o oră blogul meu a fost mutat si am putut posta primul articol cu noul nume si cu noua mea adresă virtuală. Pentru că este un blog adresat persoanelor din țara noastră am ales varianta de extensie .ro, iar pentru ca am acasă o Eva si pentru că si eu sunt una și scriu un fel de jurnal, am ales numele jurnaluluneieve.ro. Calitatea serviciilor a fost un factor decisiv în alegerea deciziei mele, calitatea serviciilor de suport fiind extrem de importantă pentru mine. Am colaborat cu o persoană foarte promptă și care a tratat cu întelegere faptul ca nici nu prea știam ce doresc :). Mi-a oferit răspunsuri clare la toate întrebările mele si m-a asigurat de ajutor în continuare în orice problemă.


marți, 12 martie 2019

Echipa comediei "Faci sau taci" vine la Constanta la intalnire cu publicul

               Din 15 martie, ''Faci sau Taci'' aduce pe marile ecrane o distribuție impresionantă formată din nu mai puțin de 16 nume sonore precum: Augustin Viziru, Levent Sali, Gică Craioveanu, Cătălin Cazacu, Codin Maticiuc, Cosmin Nedelcu, Bogdan Mălăele, Diana Dumitrescu, Sandra Izbașa, Giulia, Oana Moșneagu, Ana Baniciu, Cristina Visterneanu, Maria Popoviciu, Monica Barlădeanu si Horia Brenciu.


          Cu un palmares impresionant din care fac parte comediile "Minte-mă Frumos" (2012) si "Ghinionistul" (2017),  Iura Luncașu a doborît în trecut recorduri de spectatori, care l-au pregătit pentru experienta "Faci sau Taci'', pentru care a filmat timp de doar 22 de zile, in 13 locații diferite din Banat. Povestea aduce in prim plan cîțiva funcționari români care primesc vizita oficialilor din Spania și trebuie sa pună la cale o misiune specială, iar spaniola lor constă în cîteva cuvinte. Se pornește in misiune, dar care este aceea? Lucrurile se complică teribil, noroc ca există oameni competenți care se pun in mișcare si lucrurile devin amuzante.




             Echipa comediei este prezentă la Constanța pe 14 martie la Cinema City Constanța Park cu începere de la ora 19,30. Regizorul Iura Luncașu si o mare parte din actori va așteapta la cinematograf la proiecția filmului pentru întrebări, autografe si mult rîs.


           Un film independent semnat de casa de producție Next Spot, comedia "Faci sau Taci'' a fost realizată cu sprijinul Vertical Entertainment și The Story Lab, divizia de conținut a agenției internaționale Dentsu Aegis Network.

duminică, 10 martie 2019

Gama Advance Techniques Reconstruction de la Avon

              Am primit aceasta gama si cum parul meu avea nevoie de o schimbare, am trecut la testat cele 3 produse: samponul, balsamul si uleiul pentru par Advance Techniques Reconstruction. Noua gama arata foarte bine, recipientele sunt frumoase si de dimensiuni generoase, se folosesc foarte usor, culoarea inchisa le adauga un plus de eleganta. Parul meu a suferit foarte tare in ultimul timp, din cauza firelor albe din ce in ce mai numeroase, a fost decolorat si textura pare sa fie alta decat inainte. Nu prea are volum iar cuticula nu se inchide dupa spalat decat daca folosesc uleiuri de par.



           Samponul si balsamul contin o inovatie, un ritual profesional de reconstructie cu tehnologia Profiberflex, o tehnologie unica creata de expertii in domeniul ingrijirea parului din New York, ce creeaza o plasa tridimensionala ce repara structura parului, adica, exact ce cautam in acest moment. Este o noua generatie de ingrijire a parului deteriorat, cu keratina lichida pentru reconstructia si netezirea firului de par, cu uleiuri si D-pantenol pentru hidratare. Curata, improspateaza, ofera parului un aspect sanatos, miroase bine si ii reda elasticitatea. Se vad rezultate dupa cateva utilizari. Un aspect care mi-a placut este faptul ca lasa parul usor de intins.



         Produsul care mi-a placut cel mai mult, poate pentru faptul ca parul meu are tendinte de uscare si nu pot renunta la astfel de produse, este serum-ul hidratant Advance Techniques cu un complex de uleiuri de argan si cocos. Este noutatea hot a acestui sezon, in materie de hranire intensiva a firului de par. Lasa parul puternic si sanatos, cu un luciu superb, de la prima utilizare. De ce este favoritul meu dintre cele 3 produse? Pentru ca netezeste cuticula aceea dupa spalat care da acel aspect urat parului, nu incarca si se absoarbe repede in par. Miroase foarte bine si parul se pieptana foarte bine dupa el.



       Regenereaza-ti parul primavara aceasta cu tratamentele bestseller din noua gama Avon Advance, super provocare!

vineri, 8 martie 2019

Mother's Day 2019 cu Cambridge Constanta


         8 Martie, o zi specială care merită toată atenția noastră, Ziua Internațională a Femeii, sărbătorită în întreaga lume. Luna martie este luna în care natura se trezește la viața si razele soarelui incep să ne încalzească. Noțiunea de ziua femeii se confundă mai nou cu cea de ziua mamei și aceasta nu cred ca este ceva rău. Femei, mame, domnișoare, sa ne bucuram de trezirea la viată a naturii!

       Din acest motiv, școala Cambridge din Constanța a organizat o petrecere pentru a celebra Ziua Mamei. Petrecerea a avut drept dresscode 7 teme iar mamicile au fost invitate sa aleagă una din ele și să-și potrivească ținuta cu aceea a copilului lor. Temele au fost: Rock my World, The Great Gatsby, Hippie, Pin Up, Disney, LoveArmy sau All Withe. Provocarea a lansat-o Anda Nicola pe care sigur o știți de la SkirtBike Constanta de care nu trebuie sa uitați pentru că sigur primul tur este pe aproape.


          Restaurantul Diplomatic din Mamaia a fost gazda acestui eveniment, iar mamele si copiii s-au întrecut în imaginație. Un eveniment frumos unde veselia a fost la loc de cinste, cântece, voie-bună, antren și multă distracție. De fapt, în fiecare an, școala Cambridge Constanta se distrează de minune cu acest prilej și bine face!
         Nu am multe fotografii dar de cateva tot am reușit sa fac rost prin bunăvoința Andei si vă las să le admirați si voi!









       La mulți ani domnișoare în devenire, doamne si mamici! La mulți ani și o primăvara minunată!


joi, 7 martie 2019

Pietrele de hartie Thurmanite



        Pentru ca luna martisoarelor nu s-a terminat, o sa va arat cateva bijuterii din hartie, foarte frumoase si foarte interesante. Eu nu vazusem pana acum asa ceva si sunt sigura ca nici voi. De fapt nici nu credeam ca se poate face asemenea lucruri de poveste din hartie. Va las sa le admirati putin si le gasiti aici in caz ca va doriti una dintre ele. Sunt deosebit de frumoase si foarte rezistente, migalite cu mare atentie si dragoste. Am ramas foarte impresionata de aceste bijuterii, in plus, cel care le face,  este un domn foarte vorbaret care iti explica imediat totul despre ele.



          Pietrele din hartie au ca baza inspirationala pietrele numite Thurmanite, care sunt un material compozit realizat din straturi de hartie lipite impreuna cu eco-rasina, apoi sculptate, slefuite si lustruite pentru a dezvalui modelul asemanator lemnului. Este un proces de munca intensiva, deoarece fiecare strat de hartie trebuie sa fie acoperit individual cu rasina pentru a se asigura o legatura solida care este necesara pentru rezistenta generala si integritatea materialului. Dupa laminare si intarire completa ''lingoul'' de hartie poate fi prelucrat intr-un mod similar lemnului. Dupa lustruire si formare, Thurmanite pot fi folosite intr-o mare varietate de bijuterii si accesorii. Se taie din carti sau hartie de reciclat in cercuri sau alte forme, se lipesc bucatile intre ele cum am zis, individual, cu rasina, si odata hartia uscata, se foloseste un strung de lemn pentru a modela materialul.


        Plecand de la Thurmanite, a fost adaptata tehnica de stratificare pentru a fi mult mai eco-friendly prin folosirea aracetului pentru lipirea hartiei si apoi lacuri pe baza de apa pentru finisaje. Este o munca migaloasa dar rezultatele sunt uimitoare. Daca hartia folosita este un atlas si te uiti de aproape, poti citi orasele sau vedea culorile oceanului. Se numesc asa dupa inventatorul lor, un profesor asistent de la Universitatea Texas, pe nume Thurman si a fost oficial marcat ca Thurmanite.




          ''Ganditi-va la viata voastra ca la niste straturi de experienta''- spune Thurman.
           Ce credeti? va plac aceste minatii? Preferata mea cred ca este aceasta, ultima, dar nu este singura!

vineri, 1 martie 2019

Deep-Water Solo, o noua distractie

            Deep-water solo este un sport care castiga teren in ultima vreme tot mai mult. A inceput sa fie practicat in ultimii ani si la Marea Neagra, intr-o zona din Bulgaria, mai putin stiuta, pe bucata noastra de litoral neexistand conditii prielnice. O forma de alpinism solitar care se bazeaza exclusiv pe prezenta apei la baza urcarii. A aparut in anii 1970 in Mallorca si a prins avant. Este destul de popular la ora actuala si cautat de multi, inclusiv de grupuri de prieteni si de familii.
           Te catari, apoi te lasi sa cazi in apa, destul de interesant imi pare!!!









 :)))





             Se practica pe falezele de mare, pe rauri, dar si deasupra unor bazine speciale de inot.
        Cea mai cunoscuta zona de catarare de tip Deep Water Solo (DVS) este aceasta zona din satul Tyulenovo, foarte aproape de Vama Veche. In perioada 1 martie-15 iulie nu se permite escaladarea,  deoarece aceasta perioada este destinata inmultirii unor specii rare de animale. Tyulenovo este un loc perfect pentru acest sport, care a castigat recent popularitate in randul societatii locale de alpinism si a tarilor invecinate din Europa de Est. Traseul variaza de la 5 la 20 de metri si exista si o sectiune de bolovani.


            O plaja greek style pe care va sfatuiesc neaparat sa o vizitati, chiar daca nu faceti alpinism :)
            Daca iesiti prin Vama Veche, urmati soseaua si cand vedeti indicatorul cu Tyulenovo faceti stanga spre mare. De la vama sunt in jur de 30-40 kilometri, privelistea chiar merita vazuta macar o data. Puteti face plaja pe stanci si sarituri pentru cine este mai curajos. Este si o bucata de plaja pe unde se poate intra in apa, dar sunt si barci pescaresti acolo. Exista si un restaurant unde se mananca foarte bine si la pret bun, se poate plati inclusiv in lei. Se pare ca zona se dezvolta, au aparut si alte constructii,nu stiu daca este un lucru bun sau rau, sper ca interventia oamenilor sa nu strice din farmecul zonei.


             Apa este mai turcoaz aici si mai limpede, este mai putin influentata de Dunare, care aduce cantitati mari de aluviuni ce tulbura apa in zona noastra. Este o zona perfecta si pentru scuba diving, deja ma gandesc serios la a reveni pentru niste scufundari.