Pastrama este un produs alimentar preparat din carne dezosata de oaie, de capra, de porc, de vaca, de iepure, de gasca, de peste, puternic condimentat, conservat prin sarare, afumare si uscare. Originea acestui preparat delicios nu este foarte clara, insa sunt multe surse care ar indica faptul ca acesta este un produs traditional romanesc. Prepararea, ce include conservarea carnii, economiseste proteine valoroase cand nu exista posibilitatea refrigerarii. Cuvantul ''a pastra'' este considerat radacina cuvantului pastrama. Alte surse indica faptul ca termenul ar fi de origine turceasca, altele de greaca sau evreiasca, ce conteaza este faptul ca avem un preparat delicios care merge de minune cu mamaliguta, in zilele reci, plus un pahar de vin bun.
Si pentru ca se apropie 1 Decembrie si a devenit o traditie sa sarbatorim cu fasole, sarmale, carnati si pastrama, va spun si eu o poveste despre o pastrama dobrogeana.
O gospodarie din Cogealac a unei tinere, Madalina Coches si a parintilor ei, prepara o reteta de pastrama folosita in familie si preluata de la bunici, o reteta excelenta pe care am gustat-o ieri, pe cand viscolea afara, si care a dat un farmec... si gust :) aparte zilei friguroase. Au oi si capre iar Madalina isi imparte timpul intre job-ul de la oras si gospodaria de la tara. In ingrijirea stanelor de oi si capre, familiei ei si parintilor s-au alaturat si finii lor. Impreuna cresc animale si platforma Taranilor Dobrogeni le usureaza munca de prezentare si vanzare a bunatatilor, carnati de oaie si capra, branza, pastrama. Pastrama preparata de mine este de capra, despre care se spune ca este cea mai gustoasa. Sa speram ca modul in care am preparat eu bucata este cel corect, in orice caz a iesit ceva excelent. Eu am fiert bucata in apa clocotita cam 15 minute apoi am pus la prajit in timp ce invarteam mamaliga, voi faceti cum credeti dar gustati neaparat o bucata de pastrama buna zilele acestea.
Pofta buna gurmanzilor ca mine si un la multi ani de ziua Romaniei!
Doamne ce de bunatati! Iubesc bucataria romaneasca si preparatele ei specifice.😘
RăspundețiȘtergereM-ai facut sa caut pastrama congelata ,ca maine sa nu mai inghit in sec.Un weekend placut si vesel!
RăspundețiȘtergereVai, ce pofta mi-ai facut de pastrama! O gasesc la T aranii dobrogeni, pe Filimon Sarbu? Sa mai treaca ghetusul asta de pe jis si ma duc sa-mi cumpar.
RăspundețiȘtergereDelicioasă pastramă,mi-ai făcut poftă!
RăspundețiȘtergereWeekend plăcut îți doresc,Coco!
Pupici și îmbrățișări!
Cred ca e super delicioasa acea pastrama.
RăspundețiȘtergereMoa...ce pofta mi-ai facut! Arata super!
RăspundețiȘtergereExcelent! felicitări gospodarilor și să-ți fie de bine!
RăspundețiȘtergereSoțul meu este maaare iubitor de pastramă, face singur din diverse cărnuri și toamna aceasta a fost, încă mai este :) supărat că nu a găsit să cumpere o oaie, capră pentru pastramă. Dacă îi povestesc ...
Ce bine arata...Deja salivez��
RăspundețiȘtergereCred ca eu iau bucata de brânza cu roșii 😁
RăspundețiȘtergereYummy, mi-ai facut o pofta. Imi pluaa in gura!!
RăspundețiȘtergereEu nu mananc pastrama, am gustat anul acesta de pasti, dar nu e pe placul meu.
RăspundețiȘtergereMie nu imi place pastrama, dar am un mare fan in casa
RăspundețiȘtergereCat de bine arata! :D Mi-ai facut o pofta de pastrama. :D
RăspundețiȘtergereIn urma cu 2-3 ani nici nu ma atingeam de pastrama. Acum nu ratez nici o ocazie ca sa gust
RăspundețiȘtergereDoamne ce pofta mi-ai facut de pastrama, am si eu la congelator, desi nu e dobrogeana :)))
RăspundețiȘtergere