joi, 29 noiembrie 2018

Pe urmele pastramei dobrogene

         Pastrama este un produs alimentar preparat din carne dezosata de oaie, de capra, de porc, de vaca, de iepure, de gasca, de peste, puternic condimentat, conservat prin sarare, afumare si uscare. Originea acestui preparat delicios nu este foarte clara, insa sunt multe surse care ar indica faptul ca acesta este un produs traditional romanesc. Prepararea, ce include conservarea carnii, economiseste proteine valoroase cand nu exista posibilitatea refrigerarii. Cuvantul ''a pastra'' este considerat radacina cuvantului pastrama. Alte surse indica faptul ca termenul ar fi de origine turceasca, altele de greaca sau evreiasca, ce conteaza este faptul ca avem un preparat delicios care merge de minune cu mamaliguta, in zilele reci, plus un pahar de vin bun.
        Si pentru ca se apropie 1 Decembrie si a devenit o traditie sa sarbatorim cu fasole, sarmale, carnati si pastrama, va spun si eu o poveste despre o pastrama dobrogeana.



        O gospodarie din Cogealac a unei tinere, Madalina Coches si a parintilor ei, prepara o reteta de pastrama folosita in familie si preluata de la bunici, o reteta excelenta pe care am gustat-o ieri, pe cand viscolea afara, si care a dat un farmec... si gust :) aparte zilei friguroase. Au oi si capre iar Madalina isi imparte timpul intre job-ul de la oras si gospodaria de la tara. In ingrijirea stanelor de oi si capre, familiei ei si parintilor s-au alaturat si finii lor. Impreuna cresc animale si platforma Taranilor Dobrogeni le usureaza munca de prezentare si vanzare a bunatatilor, carnati de oaie si capra, branza, pastrama. Pastrama preparata de mine este de capra, despre care se spune ca este cea mai gustoasa. Sa speram ca modul in care am preparat eu bucata este cel corect, in orice caz a iesit ceva excelent. Eu am fiert bucata in apa clocotita cam 15 minute apoi am pus la prajit in timp ce invarteam mamaliga, voi faceti cum credeti dar gustati neaparat o bucata de pastrama buna zilele acestea.



      Pofta buna gurmanzilor ca mine si un la multi ani de ziua Romaniei!

15 comentarii:

  1. Doamne ce de bunatati! Iubesc bucataria romaneasca si preparatele ei specifice.😘

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai facut sa caut pastrama congelata ,ca maine sa nu mai inghit in sec.Un weekend placut si vesel!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai, ce pofta mi-ai facut de pastrama! O gasesc la T aranii dobrogeni, pe Filimon Sarbu? Sa mai treaca ghetusul asta de pe jis si ma duc sa-mi cumpar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicioasă pastramă,mi-ai făcut poftă!
    Weekend plăcut îți doresc,Coco!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca e super delicioasa acea pastrama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Moa...ce pofta mi-ai facut! Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  7. Excelent! felicitări gospodarilor și să-ți fie de bine!
    Soțul meu este maaare iubitor de pastramă, face singur din diverse cărnuri și toamna aceasta a fost, încă mai este :) supărat că nu a găsit să cumpere o oaie, capră pentru pastramă. Dacă îi povestesc ...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bine arata...Deja salivez��

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca eu iau bucata de brânza cu roșii 😁

    RăspundețiȘtergere
  10. Yummy, mi-ai facut o pofta. Imi pluaa in gura!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu mananc pastrama, am gustat anul acesta de pasti, dar nu e pe placul meu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie nu imi place pastrama, dar am un mare fan in casa

    RăspundețiȘtergere
  13. Cat de bine arata! :D Mi-ai facut o pofta de pastrama. :D

    RăspundețiȘtergere
  14. In urma cu 2-3 ani nici nu ma atingeam de pastrama. Acum nu ratez nici o ocazie ca sa gust

    RăspundețiȘtergere
  15. Doamne ce pofta mi-ai facut de pastrama, am si eu la congelator, desi nu e dobrogeana :)))

    RăspundețiȘtergere