Totalul afișărilor de pagină

luni, 23 septembrie 2019

Festivalul sarmalelor Praid- 2019

          In 2010, într-o plimbare prin țară, am aterizat la Praid unde avea loc un festival inedit, cel al sarmalelor. Praid este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Harghita, asezat pe valea Tîrnavei Mici, la poalele munților Gurghiului. Un peisaj foarte frumos, stînci abrupte, păduri superbe, pîraie de munte, munți de unde se extrage sarea. Am fost tare încîntată atunci cînd am ajuns în aceste locuri și mi-am dorit să mai ajung odată. Am reușit acum și mă bucur tare mult. Este un festival gastronomic specific zonei, se organizează în fiecare an în luna septembrie, cam de 20 de ani. Pentru că era un mic razboi despre rețeta cea mai bună de sarmale, s-a propus ca românii și maghiarii să lase deoparte neînțelegerile și să se întreacă într-un ''război'' culinar pe tărîmul sarmalelor, bucate tradiționale cu care se laudă ambele tabere. Dacă vreți să vedeți imagini de acum 9 ani aveti aici. Acum vă arăt de anul acesta și am să vă spun și dacă mi-a plăcut festivalul-  despre el este vorba- mai mult sau nu ca atunci.































     
       Super aranjamente, multe si vesele, te binedispuneau. Destul de bine organizat tîrgul, mîncare bună si din belsug. Diferența era că la tîrg nu mai erau corturi cu toate zonele tării, erau doar reprezentanți din Ungaria și din zonele apropiate Praidului. Acum 10 ani erau corturi cu reprezentanti din multe zone ale țării și puteai observa diferențele clar intre rețete. Nu spun că nu erau bune sarmalele și acum, dar păcat de faptul că nu au participat toate zonele reprezentative. Si ce mi-a plăcut, comercianții de alte produse aveau corturi în afara ariei tîrgului, nu încurcau tîrgul deloc, și asa era lume foarte multă și ar fi fost o adevărată nebunie.



















             In concluzie, locurile sînt minunate, oamenii- ca peste tot- nu au fost nepoliticoși, eu nu am întalnit, poate cei care nu știau româneste nu-ți răspundeau, dar nu nepoliticoși. Tîrgul destul de bine organizat dar nu la fel de frumos ca cel la care am participat cu 10 ani în urmă. Lipseau cum am spus sărmaluțele moldovenești și altele din celelalte zone, premiile au fost împarțite cumva între reprezentanții zonei și cei veniți din Ungaria... cea mai mică, cea mai mare, cea mai gustoasă, cea mai iute, cea mai cea.... Si spectacolul destul de bun, dar tîrgul a pierdut din farmecul și tradițiile vechi, spre comercial mult. Să speram că vom reveni la tradiții, în rest, zona este de vizitat!
                La sarmale inainte! :)



16 comentarii:

  1. Bellissime le tue fotografie.
    Buon inizio settimana

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos,mi-au placut mult papusile cu cap de varza dar si sarmalele si cirnatii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aoleu, m-ai ucis! Mor de poftă! Mulțumesc pentru plimbare, dar de data asta mai bine stăteam acasă!

    Te pup! ☺

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow! Sunt mare amatoare de evenimente de acest gen iar acesta îți atrage repede atenția, atât vizual cât și din punct de vedere al burticii fericite 😁

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am mai auzit de acest festival, dar pare foarte fain, iar decorațiunile sunt geniale! :D

    RăspundețiȘtergere
  6. In vara, ne-am dorit sa ajungem acolo, dar nu am apucat, sper in aceasta toamna.

    RăspundețiȘtergere
  7. Chiar trebuie să ajung și eu la acest festival. Nu am auzit de el până acum, însă m-au convins fotografiile tale că nu trebuie să ratez următoarea ediție.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce festival colorat! :D Nu sunt fan sarmale, dar stiu cateva persoane care ar fi dat orice sa fie acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai ce atmosfera frumoasa pe acolo, si cate bunatati. Imi lasa gura apa🙈

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte tare! Mi-ar placea să particip festivalul sarmalelor :)
    Am fost la ceva asemănător în vara aceasta și mi-a plăcut foarte mullt.
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca bine mai arata acele preparate! De festivalul sarmalelor nu am auzit pana acum, dar sunt sigura ca m-as simti minunat. Ador sarmalele

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca stiam, veneam si eu. Imi plac sarmalele dar nu le reusesc bine niciodata, la invelit ma refer.

    RăspundețiȘtergere
  13. Imi plac sarmalele si mi-as dori tare mult particip la un astfel de festival

    RăspundețiȘtergere
  14. Imi plac tare mult festivalurile de genul. Tare fain pare sa fi fost.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca dădeam iama in sarmale! Cărnurile deoparte, dar la sarmale..înainte!

    RăspundețiȘtergere
  16. Pfuai ce pofta mi-ai facut! Arata demential totul acolo, de la mancare la decoratiuni!

    RăspundețiȘtergere