vineri, 16 august 2019

Bazilica Paleocreștină de la Niculițel


        In comuna Niculițel, la poalele dealului Chiatra Roșie, a fost descoperită o bazilică palecrestină, un monument ridicat deasupra unor morminte martirice. Complexul arheologic, bazilica și cripta, au fost construite după anul 370 d. ch, atestînd astfel existentă unor numeroase populații creștine pe aceste meleaguri. Se spune despre dobrogeni că sînt printre primii creștinați. Este cea mai veche construcție de cult creștin cu nartex= curte, terasa. In anul 1971 după o ploaie foarte puternică, torentele formate, curgînd pe ulița din Niculițel, au luat la vale și pămîntul, scotînd la iveală bolta criptei. Autoritătile comuniste din acea vreme, au considerat că o descoperire de valoare creștină nu merită băgată în seamă și au lasat-o în părăsire. Unele proteste UNESCO ale cîtorva biserici ortodoxe surori din Europa, au avut ecou și s-au făcut sumare lucrări de protejare și conservare.
 

        Acum, aici este un modern muzeu arheologic finalizat în 2015, muzeu ce merită vizitat în drumul spre alte obiective dobrogene. Găsiți aici și o doamnă foarte dedicată meseriei, care o să vă povesteasca tot ce se știe despre această criptă, cu multă dăruire și amănunte. In zonă au fost găsite numeroase obiecte, verigi din sîrma de bronz, pandantive din coaste de ovine, opaițe din pastă caramizie arse, numeroase monede din anii 330- 350, vase acoperite cu vopsea rosie. Este un monument unic în Europa, de mare însemnătate pentru lumea creștină, unul din cele mai mari edificii din acea perioadă, un edificiu care a avut norocul să fie reabilitat cum trebuie, cu fonduri europene. Si chiar dacă nu este chiar într-un loc foarte vizitat, încercați să ajungeți, în zonă sînt multe de vîzut! In Dobrogea, au fost scoase la lumină 36 de edificii  foarte importante, este considerată poarta de intrare a creștinismului în Europa.


















              Mergeți în zonă și vizitați locul acesta foarte important neapărat, în plus puteti vedea cetatea romană Noviodunum, cea romano-bizantină Dinogeția, cetatea romană Arrubium, magnificele podgorii ale dobrogei, Parcul National Munții Macinului... si multe ale locuri demne de frumoasa noastra Dobrogea- ''fiică de rege get și dansatoare tătăroaică!- cum bine scria Geo Bogza


marți, 13 august 2019

Crama Vinuri Măcin- vinuri de colecție

           Crama Măcin a fost înfiintată în anul 2002, este membră a Asociației Profesionale Vitivinicole Colinele Dobrogei și din 2011 furnizor oficial al Casei Regale a României. Se afla într-o zonă superbă a Dobrogei, în Parcul Național Munții Măcinului, o zonă protejată aflată în rețeaua Europeana- situl Natura 2000.


          In una din calatoriile voastre prin cei mai vechi munți din Europa, cu o vîrstă de peste 300 de milioane de ani, Munții Măcin, unde puteți vizita lacul Iacobdeal și numeroase cetăți, treceți și pe la crama din Măcin pentru o degustare profesională de vinuri și de produse tradiționale făcute de țărani în zonă. Nu o să regretați experienta, vă garantez!
















                     O ediție limitată de vin, Moștenirea, celebrează Centenarul. Este un excelent cupaj de Fetească Neagră în proportie de 80% și Băbească Neagră, baricată cît sa îi imprime note fine de vanilie și condimente, cu arome intense de zmeură, visine și cireșe coapte, prune, coacăze negre și un pic de note florale, aviz amatorilor, îl puteți comanda și de pe site-ul lor!








             (Fotografii cu familia regală în vizită la cramă)

         Gasiți aici și o mică pivnită în care vă asigur ca vă ve-ți simti excelent ascunși de razele soarelui dobrogean, savurînd un pahar de vin cu o brînză autentică și ascultînd povestea banditului brăilean Terente. Trebuie să-ți pregătești simturile pentru degustare și pentru a întelege chimia dintre bucatele din farfurie și licoarea din pahar. Nu-i lucru ușor!




 Că este un Aligote, o Fetească sau un Sauvignon, după preferințele fiecăruia, vizita la Crama Măcin, ca și peisajele pe care o să le admirați în frumoasa noastră Dobrogea, vă vor face sigur să vă reîntoarceți pe aceste meleaguri. O să găsești frumuseți pe care nu te asteptai să le vezi aici, locuri pitorești, mancare si vinuri din belsug!


Sus paharul! 


joi, 8 august 2019

Zîmbete Splat de la Sensiblu

          Vrei să oferi copilului tău un zîmbet sănătos și strălucitor? O dantură îngrijită? Incearcă cu Splat pentru copii de la Sensiblu, o pastă de dinți eficace, naturală și sigură, chiar dacă cei mici o înghit. Asigură o protecție totală a danturii delicate a copiiilor, protejează gingiile și reduce sensibilitatea în timpul erupției dentare.



          Cu Splat Baby igiena orală a celor mici este atît de simplă și de aromată, ca o joacă. Cele 2 formule, cea cu arome de mar și banană sau cea cu înghetată de fructe, întaresc smalțul și reduc sensibilitatea. Noi am încercat datorită campaniei BuzzStore, varianta cu gust de înghețată și încantarea a fost maximă. Este o pastă de dinti pentru vîrsta de 2-6 ani în care ne încadrăm și noi, cea cu gust de măr și banană ajutînd pe cei mai mititei, pînă în 3 ani. Splat Kids Ice Cream oferă o protecție eficientă împotriva cariilor și sprijină dezvoltarea dinților. Contine L-Arginina și gel de Aloe Vera cu efect anti inflamator și calmant asupra gingiilor. Sistemul inovator Lucatotal protejează împotriva cariilor, este hipoalergenică, peste 99% din ingrediente sînt din natură și nu conține fluor, mentă, parabeni, SLS, produse petrochimice și alergeni.



         Ii învătăm pe cei mici să realizeze un periaj dentar corect dar trebuie să folosim și produsele adecvate vîrstei lor. Pentru un periaj dentar la copii, se utilizează un volum de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre pentru a preveni ingestia unor cantități prea mari de pastă, deoarece ei nu știu să se clătească corect. Si periuța de dinți este adaptată vîrstei, iar ei încet încet deprind acest obicei înca de la o vîrstă fragedă. Este de preferat să se facă perierea de 2 ori pe zi, dimineața și seara.


         Splat Kids Fruit  este alegerea cea mai bună pentru picii noștri, încercați neapărat!