luni, 29 aprilie 2019

Peleșul, simbolul Regalității- partea a-I-a


           Pentru că în curînd serbăm Ziua Regalității, pe 10 mai, sărbătoare națională, am ales să vă prezint cîteva lucruri despre Castelul Peleș și muzeul castelului, castel ce reprezintă prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente din România și din Europa. Este construit pe domeniu regal de la Sinaia, început în 1883 și finalizat în 1914. Are 170 de camere, 30 de băi, unul din cele mai moderne reședințe regale europene și beneficiază de un patrimoniu artistic impresionant, vitralii, mobilier, arme din secolul XV-lea. Avea încă de atunci electricitate, lift interior și încălzire centrală, o perlă pentru sfîrșitul secolului al XIX-lea.











 statuia reginei Elisabeta, supranumită și Carmen- Silva,  prima regină a României, regina- poetă, o interpreteaza lucrand dantela cu suveica, făcea des acest lucru.









          Holul de onoare reprezintă principala sală de primire a oaspeților. A fost amenajat între anii 1910-1911 după modele germane reprezentative pentru stilul Renașterii germane, cu decorațiuni în lemn de nuc bogat sculptat, cu lucrări în alabastru și panouri în tehnica marchetăriei. Sînt expuse o serie de tapiserii realizate în secolul al XVIII-lea, fotolii cu spătar înalt cu tapițerie Beauvais și piele de Cordoba, lăzi din lemn sculptat, reproduceri după piese italiene renascentiste. Plafonul din sticlă și decorat cu vitralii, se deschide acționat manual sau electric.












       Sălile de arme au fost amenajate între anii 1903-1908 în stilul Neo-Renașterii germane. Este prima dată cînd reușesc sa le vizitez, mulți ani nu au fost deschise pentru public și de cate ori am venit la castel nu se puteu vizita. Este o colecție foarte mare de arme europene, germane, spaniole, italiene, precum și orientale. Armurile realizate din otel, din secolele al-XV-lea și al-XVI-lea, iar armura completă pentru turnir, de tip maximilian este unică în România. Armele orientale provin din ateliere africane, turcesti, persane, indiene și japoneze și găsim aici unele dintre cele mai valoroase arme de colecție, o sabie turcească de paradă și o pușcă din oțel de Damasc cu sidef.



















         ''Castelul este un simbol al independenței și puterii țării noastre. Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.''
          (Majestatea Sa Regele Mihai)

joi, 25 aprilie 2019

Odă primăverii



                      E iarăși primavară
                      Și sînt ciresii în floare,
                      Zefirul ne trimite
                      Din când în când o boare
                      Iar soarele se-arată
                      Timid la braț cu-n nor
                      Și înverzind natura
                      Ne cantă, ca-ntr-un cor!


       Pentru a vă binedispune, am ales sa vă încînt privirile cu câteva fotografii cu floare de cireș japonez. Sînt rari, sînt minunați, există 3 și în orașul nostru și nu am scăpat ocazia să-i admir și să împărt cu voi aceste minunății.


       Sakura, cum este numită în Japonia floarea de cireș, a fost de-a lungul timpului sursă de inspirație pentru poeți, aceștia elogiind în cele mai frumoase versuri frumusețea gingașelor flori de cireș. Nu numai poeții se simt inspirați, în numai câteva minute, prietena mea Nicoll a compus acestă minunată strofă.

         O imagine spectaculoasă este cea creată de vântul care duce petalele de ciresi, fenomen numit de către japonezi viscol de flori de cires. Sînt imagini simbol a țării Soarelui Răsare, simbolizează frumusețea feminină dar și efemerul vieții. Sakura a fost folosită în timpul celui de al Doilea Război Mondial de autoritățile japoneze pentru a întreține sentimentele naționaliste și de atunci a rămas simbolul național al Japoniei.







            În fiecare an oamenii fac predicții în privința zilelor exacte când pomii vor înflori. Trebuie sa spun ca și eu am făcut acest lucru, pur și simplu am pîndit pomii, anul trecut au înflorit un pic mai tîrziu ca în acest an. Petalele florilor de cireș se desprind de caliciu în numai câteva zile de la apariție, de aceea trebuia sa știu exact momentul. Acest cireș este ornamental, nu face fructe, floarea are mult mai multe straturi decât ciresul obișnuit iar culoarea este un roz mai întunecat. Niponii sărbătoresc îmbobocirea acestei minunate flori, celebrează părăsirea iernii și revenirea la viață a naturii.





          Să o facem și noi și să fim convinse că primăvara și-a intrat clar în drepturi!