vineri, 23 septembrie 2011

Laptele de cocos


     Habar nu aveam !


Fulgii de cocos au devenit ceva firesc alături de alte importuri exotice. Dar pe cât de normal ni se pare să folosim aceşti fulgi în reţetele noastre obişnuite de dulciuri (fursecurile cu cocos sunt, într-un top al gospodinelor grăbite), pe atât de tare ocolim laptele de cocos. Şi asta, cu siguranţă, şi pentru că nu-i cunoaştem virtuţile.
Mulţi îşi imaginează că laptele de cocos este acel lichid pe care îl găseşti în interiorul nucii, după ce reuşeşti să o despici, printr-un procedeu destul de complicat, dar folosindu-te de resursele pe care chiar natura ţi le pune la îndemână, cum ar fi cele trei puncte moi (plasate aproximativ ca la bila de bowling), în care poţi înfige un obiect ascuţit. Lichidul albicios, gustos, dar subţire ca o porţie de zer, nu este decât apă (sau suc) de cocos.
Laptele se obţine prin procesarea, cu apă caldă, a miezului de cocos fin mărunţit. Adică exact a acelor fulgi pe care îi folosiţi, doamnelor, la prăjituri. Ca şi în cazul laptelui de soia (spre exemplu), este suficient să lăsaţi la macerat fulgii de cocos (pe care v-aş sfătui să-i mărunţiţi chiar mai mult decât sunt atunci când îi cumpăraţi), timp de câteva ore sau chiar o zi întreagă (punând la un moment dat vasul cu lichid la rece). Veţi obţine atunci un lapte foarte gras, care are tendinţa să emulsioneze, căpătând o consistenţă care se apropie de cea a smântânii. Dacă vi se pare prea complicat acest procedeu şi vreţi totuşi să folosiţi laptele de cocos în bucătărie, atunci vă sfătuiesc să-l cumpăraţi, gata făcut, din magazin.
Virtuţile laptelui de cocos
În bucătăria tradiţională a populaţiilor din arealul Oceanului Indian, laptele de cocos este un ingredient obişnuit în alimentaţie. El poate fi folosit chiar pentru sugari, deoarece conţine o serie de elemente nutritive care îl apropie de calitatea laptelui matern şi întăreşte imunitatea bebeluşului. De asemenea, persoanele care au alergie la laptele provenit de la ovine, bovine sau caprine găsesc în laptele de cocos un înlocuitor ideal.
Acest aliment este bogat în substanţe minerale precum: fier, potasiu, fosfor, conţine magneziu, cupru şi seleniu în proporţiile necesare organismului. Este şi motivul pentru care vă asi­gură, pe de o parte, sănătatea psihică, pe de altă parte, frumuseţea pielii (în decocturi cu diverse plante poate servi inclusiv pentru măşti de frumuseţe).
Deşi este un produs gras (66,26% materii grase), el este bogat în acizi graşi saturaţi, de tipul lauric, palmitic, miristic, ceea ce face ca el să fie uşor asimilabil, să ajungă direct la ficat unde se transformă în energie. Este indicat, în consecinţă, şi persoanelor cu colesterol ridicat. Untul de cocos (uleiul care se formează deasupra laptelui de cocos) formează o emulsie fină în prezenţa fierii şi a sucului pancreatic. Specialiştii susţin că din aceste consi­derente la persoanele care obişnuiesc să consume lapte de cocos se va observa o creştere a ratei de metabolizare a hranei, fiind favorizată astfel scăderea în greutate.
În concluzie, avem de-a face cu un aliment cu proprietăţi laxative, nutritive, diuretice, care are pe deasupra şi un rol important în îmbunătăţirea sistemului imunitar.
Ce putem găti?
Laptele de cocos poate înlocui, în aproape toate produsele noastre obiş­nui­te, laptele de vacă. Atât în patiserie, cât şi pentru sosuri şi piureuri. Trebuie să ţinem însă seama de câteva lucruri. Dacă, de exemplu, îl vom folosi pentru budinci sau piureuri, trebuie să învâr­tim mai mult, ca să nu se facă cocoloaşe. De asemenea, este indicat să diminuăm cantitatea de ulei sau unt pe care o punem de obicei în produsul pe care îl preparăm, deoarece, cum spuneam, laptele de cocos este bogat în grăsimi.
Putem să îl folosim, de asemenea, în locul smântânii şi, în unele cazuri, în locul untului. E ideal cu fructe de mare.
Mixându-l cu fructe proaspete sau congelate putem obţine milkshake-uri, îngheţate sau sorbeturi.
Laptele gras şi gros, care deja a ajuns să capete consistenţa unei smântâni, îl putem amesteca cu cafea solubilă, obţinând o cremă delicioasă, care, mâncată dimineaţa, în loc de cafea, ne va da suficientă energie pentru o zi. De altfel, nici măcar nu trebuie să folosim cafea obişnuită, ci din cea decofeinizată, şi tot vom avea energie din plin. Deoarece laptele de cocos conţine zaharuri (glucoză şi fructoză) şi are o aromă specifică, pentru multe dintre produse nu e nevoie să mai adău­găm zahăr sau esenţe care să le parfumeze.
www.revistaperformanta.ro
   Noroc cu acest articol , trebuie sa recunosc ...nu aveam habar !  





Grăsimile saturate din nuca de cocos și acizii grași transformă rapid grăsimile în energie. Jumătate din acizii grași conținuți de laptele de cocos sunt compuși din acid lauric, acid ce are rol anti-viral, anti-bacterian, anti-microbian și anti-fungic.
Laptele de cocos este o alternativă pentru cei care au intoleranță la lactoză, sau diverse alergii la laptele de origine animală. Laptele de cocos nu conține soia, nu conține gluten și este în totalitate vegetal.
Bineinteles ca mi-am cumparat o cutiuta , pusa pe fapte mari !



          Si m-am gandit , si m-am tot gandit.......ce reteta sa fac eu cu aceasta cutiuta de lapte........dupa muuultaaa gandire :))).......am vrut sa- l amestec pur si simplu cu un fruct si sa-l beau........minune......de la atata gandire......laptele meu se transformase intr-o smantana groasa .....pe care o folosesc .....la cafea ! Daca nu citeam la timp , l-as fi aruncat la gunoi......asa , ma bucur de o cafea gustoasa si sigur am sa-mi prepar singura lapte de cocos !

 bun si asa :)))

Laptele de cocos este utilizat și în industria cosmetică, pentru îngrijirea pielii, fiind un foarte bun hidratant, dar este un component activ și în produsele pentru îngrijirea părului. Cica este grozav pentru parul uscat si deteriorat  , poti folosi un pulverizator cu lapte de cocos pentru a ceea un balsam fara clatire ! Asa o sa fac ! O sa-l folosesc si la baie , amestecat cu diverse uleiuri aromate , si o sa fac si un soi de ciocolata ...la care tot ...gandesc ...de ceva vreme ! Se obtine foarte usor laptele si fulgii sunt super ieftini !

11 comentarii:

  1. multe persoane confunda laptele de cocos cu apa de cocos.spre norocull meu aici este foarte ieftin.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu eram una :))) , bine ca m-am luminat !

    RăspundețiȘtergere
  3. si eu mi-am luat in Maroc, dar mi s-a parut ingrozitor de dulce asa ca l-am pus masca pe fata :), n-a fost asa rau

    RăspundețiȘtergere
  4. I must try that!

    There's a giveaway in my blog btw...

    www.fashionindahat.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Si apoi vine si uleiul de cocos, bun pentru digestie, pentru gatit, pentru fata, par, corp...
    Si cu ocazia asta mi-am amintit ca aveam pe undeva o reteta de budinca cu lapte de cocos, delicioasa!:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Super post!Nu stiam nici jumatate din toate chestiile astea:-o

    RăspundețiȘtergere
  7. da , ulei folosesc si eu...cu laptele eram novice !

    RăspundețiȘtergere
  8. Poti sa-ti faci si tu un lapte de cocos. Razuiesti pulpa de la o nuca de cocos proaspata si o blenduiesti cu apa. storci, si sa vezi ce bun e. Si fulgii ii folosesti la prepararea unui dulce de care vrei tu. Eu am facut bomboane.

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar o sa fac , Sakura ...vreau sa-l incerc si pe par...am un par foarte dificil...l-as da cu orice :)))...numai sa stea si el...

    RăspundețiȘtergere