Totalul afișărilor de pagină

sâmbătă, 16 noiembrie 2019

Povestea celor 497 perechi de opinci- proiectul ''ocolul lumii pe jos''


                 Drumitru Dan, primul globe-trotter român a plecat pe jos în jurul lumii împreuna cu alți 3 tineri: Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu si Paul Pârvu și însoțiți aproape 90.000 de kilometri de cîinele ciobănesc Harap. Călătoria celor 4 români a început la 1 aprilie 1910, la București, pe o vreme ploioasă, cu drumul spre Ploiești apoi Brașov. Tinerii români au călătorit purtînd tricolorul peste costumele naționale iar în picioare încălțați cu opinci. Au străbătut pe jos peste 1500 de localități din 74 de tări, de pe 5 continente, au parcurs pe puntea vapoarelor mii de kilometri, au traversat deșerturi de nisip, ghețuri, jungle africane și pampasuri din America de Sud cuprinzînd 107 paralele- 67 la Nord și 47 la Sud- și cele 360 de meridiane ale globului.
                  Au rupt 497 de perechi de opinci!


            Pentru a se putea susține material, au ținut mici conferințe-spectacol, interpretînd poezii, cîntece și dansuri românești în marile orașe și capitale ale lumii. Spectacolele erau acompaniate de multe ori de instrumente muzicale, precum cimpoi, armonică, drîmba, fluier, flaut, au interpretat cîntece și dansuri precum Brîulețul, Banu Mărăcine, Ciobănașul, făcînd cunoscut folclorul românesc în toată lumea.
    ''Toți se minunau de frumusețea acestor jocuri, de multe ori eram rugați să repetăm spectacolul''
          Tinerii români s-au pregătit intens timp de 5 luni. Au strudiat și învățat mai multe limbi străine, au învățat despre relief, populație, hrană, monede, cîntece și dansuri populare românești. Au stabilit traseele în funcție de evoluția anotimpurilor, pentru a evita iarna, s-au echipat corespunzător cu tot ce se găsea și era nevoie.


           Dumitru Dan a fost singurul supraviețuitor al echipei României. Contractul era de 100.000 de  kilometri ce urmau să fie parcurși în 6 luni. A parcurs 98.300 de kilometri fiind nevoit să întrerupă călătoria datorită declanșării primului război mondial și a imposibilității de a mai traversa zone și tări aflate în conflict. Pe parcursul traseului, 2 membri ai echipei au murit iar al 3-lea a abandonat din cauza bolii în SUA.
        - Alexandru Pascu știa să cînte la armonică, vorbea fluent limba greacă și turcă și era student la Conservator. A murit intoxicat cu opium în somptuosul palat al unui rajah din Bombay.
        - Gheorghe Negreanu cînta la caval, vorbea ucraineană și rusă, student la facultatea de geografie, a cazut într-o prăpastie în munții din China suferind leziuni fatale.
        - Paul Pârvu știa să cînte la fluier, vorbea fluent maghiară și germană, a abandonat cursa deoarece contactase un grav reumatism poliarticular în timpul traversării Siberiei. Picioarele i se umflau, avea dureri atroce și medicii au decis să i le amputeze de la genunchi în jos.
       - Harap- un catelandru de cateva luni, negru, ce a crescut mare pe timpul călătoriei, le-a cărat bagajele în Alaska, i-a scăpat de multe situații periculoase și atacuri de animale salbatice. A ramas în SUA cu Paul Pârvu.



              Dumitru Dan a suferit numeroase accidentări, a fost respins la vizita medicala pentru mobilizare în armată, el înrolîndu-se ca voluntar totuși, a activat ca interpret pe lîngă Cartierul General și asimilat ca ofițer. A mai călătorit în perioada interbelica prin Europa, în a 2-a parte a vieții s-a stabilit la Buzău, devenind o personalitate a orașului. Performanța sa, unica la acea dată, este expresia perseverenței, a voinței, a rezistenței fizice și a unor trăsături psiho-morale ieșite din comun.
A trăit pînă în anul 1978.




















                Documentele rămase certifică traseul parcurs de globe-trotter între anii 1914-1916 și 1923-1924. Este o colecție de o uimitoare bogăție informațională ce evidențiază în primul rînd diversitatea culturală, politic, geografică și ocupațională a oamenilor pe care i-a întîlnit cu prilejul acestei călătorii. Certificatele sînt emise în diverse limbi- franceză, engleză, spaniolă, italiană, olandeză, rusă, germană-, pe suport de hîrtie simplă ori filigranată, sînt timbrate ori poartă elemente decorative precum panglici mono, bi sau tricolore. Documentele sînt fie tipărite, fie dactilografiate sau manuscrise, poartă antete sau alte însemne.
                Din aceste documente nu răzbate frica, drama, suferința, deznădejdea, oboseala, boala, supărarea, surpriza, nici voința, curajul, speranța sau bucuria celui care le-a purtat cu el pe lungul traseu.


P.S. Tocmai am aflat de faptul că a fost realizat un film animat care a cîștigat premiul ''cel mai bun film de scurt metraj'' la Festivalul International de Film Transilvania și ''Zilele Filmului Românesc'' - filmul ''Opinci'', după povestea reala a lui Dumitru Dan- 
   deci nimic nu este întîmplător :), astăzi este festivitatea de premiere la Muzeul Județean Buzău

22 de comentarii:

  1. Vai ce interesant! :O
    Piele de gaina ... voi cauta si filmul. Expozitia este permanenta si se afla la Muzeul judetean din Buzau?
    Pupic!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am dat de aceasta expozitie la muzeul din Buzau, este temporara, ar fi frumos sa calatoreasca prin toata tara! nu imi venea sa mai plec de acolo!

      Ștergere
  2. Foarte interesant! Impresionant chiar..

    RăspundețiȘtergere
  3. Extraordinar de interesant! Cum de nu știm despre ei?... Ce păcat! Coco, ai făcut un lucru dosebit cu acest articol. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place mult blogul tau din motivul ca descopar atat de multe lucruri despre care nici macar nu aveam habar! 😍

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesanta postare! Multumesc mult!
    Nu stiu cum gasesti aceste subiecte, dar chiar este deosebita tema!
    O saptamana frumoasa, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiam despre aceasta calatorie! ma bucur ca la tine aflu mereu lucruri noi si care chiar merita stiute si date mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca au trecut prin experiente minunate, pacat ca nu ne-au putut povesti mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este prima data cand aud de filmul "Opinci" ar trebui sa cercetez mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte buna povestea acestor opinci, habar nu aveam de ea, multumim ca ne impartasesti atatea lucruri deosebite!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte impresionant, ma bucur ca am aflat despre aceste fapte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte impresionant, ma bucur ca am aflat despre aceste fapte.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cât de fain! Pozele tale mă fac să îmi doresc să merg să văd totul cu ochii mei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Impresionanta poveste si o galerie de imagini graitoare. Respect!

    RăspundețiȘtergere
  14. Oh cat de frumos, iar pozele te transoun intr-o calatorie asa frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  15. Cat de frumos e acolo. Mereu ne-ai dat informatii pretioase despre locuri ce trebuie vazute macar odata in viata.

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce expozitie frumoasa! Acum aud prima oara de aceasta poveste, habar nu aveam.

    RăspundețiȘtergere
  17. Admir persoanele care pastreazaq traditiile vii

    RăspundețiȘtergere
  18. Extraordinar! Nu stiam despre aceste lucruri frumoase si nici filmul nu l-am vazut.

    RăspundețiȘtergere
  19. Un proiect tare interesant, nu stiam de eistenta lui!

    RăspundețiȘtergere